Μετά τις πλημμύρες στις 12 Γενάρη στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, για δεύτερη φορά, μέσα σε 20 μέρες, οι κάτοικοι του νομού Έβρου ήρθαν αντιμέτωποι με πλημμύρες, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε πυροσβέστη εν ώρα καθήκοντος και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από τις πλημμύρες επίσης κινδύνεψαν μικρά παιδιά και εκπαιδευτικοί που εγκλωβίστηκαν σε σχολεία, δεκάδες σπίτια χάθηκαν κυριολεκτικά στην λάσπη ή είναι πλέον ακατάλληλα για διαμονή, καταστράφηκαν γέφυρες και δρόμοι, χάθηκαν χιλιάδες στρέμματα σε αγροτικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές.
Στον Έβρο, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κοστίζοντας πριν από όλα ανθρώπινες ζωές, επαναλαμβάνονται διαρκώς καταστροφές εξαιτίας πλημμυρών, πυρκαγιών, σεισμών και άλλων φυσικών φαινομένων, που οφείλονται στην εγκληματική έλλειψη των αναγκαίων υποδομών πρόληψης και προστασίας,
Η Ε.Ε. και οι ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες δεν επιλέγουν για χρηματοδότηση έργα αντιπλημμυρικής και συνολικής θωράκισης και προστασίας από φυσικές καταστροφές, αφού δεν αποφέρουν κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.  Ακόμα όμως και όσα ελάχιστα επιλέγονται δεν προχωρούν γιατί δεν θα αποφέρουν τα προσδοκώμενα οφέλη, κυρίως μετά την ολοκλήρωσή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φράγματα Δερείου και Μάνθειας, έργα, που ενώ θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την προστασία της περιοχής, την ύδρευση, άρδευση αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν μείνει στάσιμα εδώ και δεκαετίες. Την ίδια στιγμή διευρύνεται η τραγική έλλειψη,  υποδομών πολιτικής προστασίας στα κράτη μέλη της ΕΕ, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες όσων πλήττονται. Το δε κακέκτυπο  υποκατάστασής τους ο λεγόμενος "μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ε.Ε." (Resc-EU) είναι συγκροτημένος ακριβώς πάνω στη γύμνια των υποδομών στα κράτη μέλη, νομιμοποιώντας και διαιωνίζοντάς τες.
Με βάση τα παραπάνω πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα επείγοντα αιτήματα:
1.  Να ενεργοποιηθεί το «Ταμείο Αλληλεγγύης» για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων της περιφέρειας Έβρου, χωρίς τους δυσμενείς όρους και τις προϋποθέσεις που το διέπουν, το ότι δηλαδή δεν αποζημιώνει τους ίδιους τους πληγέντες κι ότι προκειμένου αυτό να ενεργοποιηθεί απαιτείται να υπάρχουν καταστροφές που φτάνουν στο 1.5% του ΑΕΠ της περιφέρειας; Χρειάζεται να σημειωθεί ότι η Ευρωκοινοβούλευτική Ομάδα του ΚΚΕ μόλις κατέθεσε αντίστοιχες τροπολογίες όπου ζητά την κατάργηση αυτών των απαράδεκτων περιορισμών στην έκθεση για την «επανεξέταση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ)» στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου.
2.  Να αποζημιωθούν πλήρως οι αγρότες για την καταστροφή της παραγωγής τους, του ζωικού κεφαλαίου και των υποδομών πχ αγροτικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια κλπ.;
3.  Να προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης εδώ και χρόνια;