Το πέρασμα του «Μπάλλου» από τον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας αποκάλυψε, με δραματικό τρόπο, τα χρόνια προβλήματα στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας, με τα συγκλονιστικά πλάνα στο πλημμυρισμένο σχολικό συγκρότημα, που στεγάζει το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Ενιαίο Λύκειο, το 2ο Δημοτικό και το 1ο Νηπιαγωγείο Νέας Φιλαδέλφειας.
Πρόκειται για το πρώτο σχολικό συγκρότημα σε μια από τις μοναδικές ρυμοτομημένες και πολεοδομικά σχεδιασμένες «γειτονιές της Αθήνας», τον προσφυγικό συνοικισμό Νέας Φιλαδέλφειας που σήμερα είναι προστατευόμενος.
Ο χώρος αυτός οριοθετήθηκε στην καρδία του οικισμού για την εγκατάσταση του σχολείου της πόλης. Το 1934 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Δημοτικού σχολείου (σήμερα στεγάζεται το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας), το 1ο Γυμνάσιο χρονολογείται το 1960 και το 1ο Λύκειο το 1965.
Σήμερα, οι σχολικές εγκαταστάσεις του συγκροτήματος παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα που χρονίζουν με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών των τελευταίων δεκαετιών, με κτίρια καταπονημένα που παρουσίασαν σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του 1999 και του 2019.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκθεση του πρωτοβάθμιου έλεγχου των ΚΤΥΠ μετά τον σεισμό της 19ης Ιουλίου 2019, που έγινε μόνο στο κτίριο του Γυμνασίου, σημείωνε χαρακτηριστικά ότι: «Γενικά παρατηρούνται οριζόντιες και κάθετες αποκολλήσεις και ρηγματώσεις επιχρισμάτων στην επαφή τοιχοποιίας με Φ.Ο. στις αίθουσες κυρίως Α κ Β ορόφου, στην είσοδο κ το κλιμακοστάσιο τη κτιρίου που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι στο κλιμακοστάσιο υπάρχουν έντονες αποκολλήσεις επιχρισμάτων από εισροή ομβρίων με κίνδυνο πτώσης οι οποίες επιδεινώθηκαν από τον εν λόγω σεισμό καθώς αυτό το κλιμακοστάσιο αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση των μαθητών στις αίθουσες του Α κ Β ορόφου. Χαρακτηρίζει όλο το κτίριο Γ καθιστώντας απαραίτητη την αποκατάστασή του για την ασφάλεια των μαθητών και καθηγητών μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Επιπρόσθετα στο υποστύλωμα του Α ορόφου στην αίθουσα καθηγητών παρατηρείται κάθετη ρηγμάτωση σε όλο το ύψος της υποστύλωσης, Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για την αποτίμηση της σοβαρότητάς της».(επισινάπτεται)
Παρόλα αυτά, ούτε στο 1ο Γυμνάσιο, ούτε στο 1ο Γενικό Λύκειο ούτε στο 2ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας δεν πραγματοποιήθηκε δευτεροβάθμιος έλεγχος, παρότι εντελώς απαραίτητος.
Από τους μεγάλους σεισμούς του 1999 μέχρι σήμερα, εντελώς απαραίτητα έργα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και για τη λειτουργία του σχολείου, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων παραμένουν κολλημένα στα “γρανάζια της γραφειοκρατίας”, τα οποία όμως είναι πάντα καλολαδωμένα και λειτουργούν “ρολόι”, όταν πρόκειται για τα επιχειρηματικά σχέδια στην ίδια περιοχή.
Παράλληλα αναδεικνύεται η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, ειδικά σε μια περίοδο που εκτελούνται μεγάλης κλίμακας έργα που αλλάζουν συνολικά το ανάγλυφο της περιοχής. Έργα που χρηματοδοτούνται με πολλά εκατομμύρια δημόσιου χρήματος ενώ βασικές ανάγκες του σχολικού συγκροτήματος παραπέμπονται στις καλένδες. Έτσι:
- Στο 1ο Γενικό Λύκειο δυναμικότητας 200 μαθητών με 9 τμήματα, που φτάνουν έως και 18 όταν λειτουργούν κατευθύνσεις, επιλογές κτλ, υπάρχουν μοναχά 6 κανονικές αίθουσες διδασκαλίας και έχουν διαμορφωθεί αίθουσες στους διαδρόμους και σε αποθήκες που δεν τηρούν ούτε τις στοιχειώδης προϋποθέσεις συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, αφού δεν έχουν παράθυρα.
- Μάταια μαθητές, γονείς και καθηγητές περιμένουν την υλοποίηση της από δεκαετιών, υπόσχεσης για κατασκευή νέας πτέρυγας του 1ου Λυκείου για την αντιμετώπιση του σοβαρού στεγαστικού προβλήματος. Αντί για καινούργιες αίθουσες έχουν μονιμοποιηθεί τα ISOBOX στο προαύλιο δίπλα στις τουαλέτες που υποτίθεται μπήκαν “προσωρινά” το 2009.
- Το 1ο Νηπιαγωγείο Νέας Φιλαδέλφειας λειτουργεί εξολοκλήρου σε κοντείνερ στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού με ότι αυτό συνεπάγεται, παρά το με αριθμό 21297/18-10-2021 απαντητικό έγγραφό του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας (επισυνάπτεται).
- Όχι μόνο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στο σχολικό συγκρότημα από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 1999, όπου είχε κριθεί ακατάλληλο, αλλά ακόμα και μετά τον σεισμό του Ιουλίου του 2019 παρατηρήθηκαν ξανά βλάβες, που χρίζουν διερεύνησης όπως αποτυπώθηκε στον πρωτοβάθμιο έλεγχο της ΚΤΥΠ, δεν έχει πραγματοποιηθεί δευτεροβάθμιος έλεγχος σε κανένα σχολείο του συγκροτήματος, ούτε έχει εκπονηθεί καμία μελέτη ή άλλη εργασία αναφορικά με τη στατική επάρκεια τους.
- Υπάρχουν προβλήματα στεγάνωσης καθώς και στο 1ο Λύκειο και στο 2ο Δημοτικό πλημμυρίζει ο 1ος όροφος στις μεγάλες βροχοπτώσεις, όπως η προχθεσινή, από εισροή υδάτων.
- Παρότι έχει επισημανθεί αρκετές φορές από τις σχολικές μονάδες το πρόβλημα της απορροής των ομβρίων δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στα φρεάτια που λόγω κλίσεων, κατεύθυνσης εξόδου και μικρής διατομής δεν μπορούν να απορροφήσουν τον νερό ακόμα και σε απλή βροχόπτωση. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι δεν συντηρούνται συστηματικά.
- Δεν υπάρχουν, προφανώς και σε καμία περίπτωση, ολοκληρωμένες σύγχρονες υποδομές, όπως πρόσβαση μαθητών και προσωπικού Μ.Ε.Α., μέσα πυρόσβεσης, εργαστήρια, προαύλια κ.ο.κ. Μάλιστα ο τάπητας στο ανοικτό γήπεδο μπάσκετ του Γυμνασίου – Λυκείου είναι σε επικίνδυνη κατάσταση και σημειώνονται συχνοί τραυματισμοί.
- Γυμνάσιο και Λύκειο μοιράζονται τις ίδιες τουαλέτες, οι οποίες είναι απαρχαιωμένες και αριθμητικά ανεπαρκείς, αλλά και το ίδιο προαύλιο.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρουν ώστε:
--Να διενεργηθεί άμεση καταγραφή όλων των προβλημάτων που άφησε πίσω της η πλημμύρα της Πέμπτης 14/10/21 σε όλα τα σχολικά κτίρια και να δρομολογηθεί η αποκατάσταση τους.
--Να αντικατασταθούν άμεσα όλα τα αντικείμενα της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολικών μονάδων που επλήγησαν.
--Να δρομολογηθούν άμεσα οι αναγκαίες μελέτες και οι απαραίτητες παρεμβάσεις στα κτίρια, τα φρεάτια και το σύστημα συλλογής και αποστράγγισης ομβρίων ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις.
--Να προχωρήσει άμεσα, εντός του έτους, ο απολύτως απαραίτητος δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος των κτιρίων και ότι παρεμβάσεις κριθούν απαραίτητες αναφορικά με την στατικότητα των κτιρίων.
--Να ξεκινήσει επιτέλους η ανέγερση της νέας πτέρυγας του 1ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας και να καταργηθούν τα ISOBOX και οι αίθουσες μπουντρούμια μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.
--Να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες επισκευές και παρεμβάσεις που έχουν ζητηθεί από τις μονάδες με προτεραιότητα σε θέματα διαφύλαξης της ασφάλειας και της υγείας των μαθητών (επισυνάπτονται).
--Να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την μετατροπή των υφιστάμενων σχολικών μονάδων σε ασφαλείς και σύγχρονους χώρους εκπαίδευσης, με αντισεισμική, αντικεραυνική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση και την ανέγερση νέων σχολείων για την κάλυψη όλων των αναγκών.
--Μέχρι την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ολοκληρωμένων λύσεων να προτεραιοποιηθούν άμεσες λύσεις για την αντιμετώπιση των οξυμένων και χρόνιων προβλημάτων, όπως παρεμβάσεις στη στατικότητα, το σύστημα ομβρίων, στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, στη βιβλιοθήκη κ.ο.κ..
--Να γνωστοποιηθούν ο σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών και οι μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου έχουν ληφθεί υπόψη τα γειτνιάζοντα έργα του Γηπέδου και της υπογειοποίησης της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου και των άλλων συνοδών έργων.
Οι Βουλευτές
Παφίλης Θανάσης
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω