ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις»
ΘΕΜΑ: Αλλαγή χρήσης γης της περιοχής Κάτω Σουλίου Μαραθώνα
Αιτιολογική Έκθεση
Με το Προεδρικό Διάταγμα 395/2000, η θαλάσσια περιοχή του Σχινιά – Μαραθώνα χαρακτηρίσθηκε ως Εθνικό Πάρκο.
Μέσα στα όρια του Εθνικού πάρκου συμπεριλήφθηκε και μεγάλη χερσαία έκταση.
Τμήμα της έκτασης αυτής είναι η περιοχή του Κάτω Σουλίου η οποία εντάχθηκε στην Γ ζώνη (ελεγχόμενης γεωργικής χρήσης).
Η εν λόγω περιοχή του Κάτω Σουλίου έκτασης 750 στρεμμάτων είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτική, για αυτό άλλωστε αποτέλεσε χωριστή ζώνη (Ζώνη Γ ελεγχόμενης γεωργικής χρήσης). Κατοικείται δε από πρόσφυγες μεγάλης ηλικίας και απογόνους των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην έκταση αυτή που τους παραχωρήθηκε το 1923. Στην έκταση αυτή υπάρχουν σήμερα πάνω από 100 σπίτια που αποτελούν τον οικισμό που χτίστηκε το 1928 από τους πρόσφυγες.
Το προεδρικό διάταγμα ΦΕΚ 395Δ /3 Ιούλη 2000 παρουσιάζει σοβαρές αντιφάσεις.
Πιο συγκεκριμένα στην Ζώνη Β2 η οποία βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού πάρκου και πάνω από την περιοχή του δάσους Χαλεπιού Πεύκης και Κουκουναριάς, επιτρέπεται η ανέγερση κατοικίας αφού έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Β2 περιοχή αναψυχής – Κατοικίας – Τουρισμού.
Στην εν λόγω ζώνη Γ, δεν επιτρέπεται η οικοδόμηση αν και πρόκειται για γεωργικές εκτάσεις που ως προς την έκτασή τους, είναι άρτιες και οικοδομήσιμες και επιτρέπεται η αγροτική δραστηριότητα.
Έτσι ενώ δεν επιτρέπεται η οικοδόμηση κατοικίας πχ 100-150 τμ σε οικοδομήσιμη έκταση πχ 5 στρεμμάτων, την ίδια στιγμή επιτρέπεται στην ζώνη Β2 η κατασκόπευση εξοχικών κατοικιών σε οικόπεδα 400-500 τετραγωνικά μετρά.
Είναι απαράδεκτο σε μια περιοχή που υποτίθεται ότι ισχύουν ιδιαίτεροι περιβαλλοντικοί κανόνες, αυτοί να ανατρέπονται σε βάρος των μόνιμων κάτοικων του κάτω Σουλίου, από λάθος αξιολόγηση ή ακόμη και για να αποτελέσει η απόφαση αυτή, το άλλοθι στην ελευθερία κατασκευής κατοικιών στα όρια του δάσους στην Β2 ζώνη ενώ έπρεπε να απαγορεύεται.
Οι κάτοικοι του Κάτω Σουλίου ζητούν η περιοχή αυτή να βγεί έξω από τα όρια του Εθνικού Πάρκου και ως προς τις χρήσεις γης, προκειμένου να εξασφαλιστούν σύγχρονες υποδομές και ποιοτική κατοικία, να επιτραπούν εκ των προβλεπόμενων στο άρθρο 1 του Π.Δ. 59/2018 οι χρήσεις αμιγούς και γενικής κατοικίας, κοινωφελών λειτουργιών, ελεύθερων χώρων, και αστικού πρασίνου, παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης, εγκαταστάσεων αστικών υποδομών κοινής ωφέλειας και αγροτικής χρήσεις.
Με την παρούσα τροπολογία επιχειρείται να λυθεί το πιο πάνω ζήτημα.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», προστίθεται άρθρο ως εξής:
Άρθρο
Η περιοχή του Κάτω Σουλίου η οποία είχε ενταχθεί στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα σύμφωνα με το άρθρο 2 του Π.Δ. 395/2000 (άρθρο 2) και η οποία σύμφωνα με το άρθρο 3 του ίδιου Προεδρικού Διατάγματος έχει καθοριστεί ως περιοχή ελεγχόμενης γεωργικής χρήσης (Ζώνη Γ΄), τίθεται εκτός των ορίων του πιο πάνω Εθνικού Πάρκου.
Στην πιο πάνω περιοχή του Κάτω Σουλίου εκ των χρήσεων του άρθρου 1 του Π.Δ. 59/2018 επιτρέπονται οι εξής χρήσεις γης: Αμιγής και γενική κατοικία, κοινωφελείς λειτουργίες, ελεύθεροι χώροι και αστικό πράσινο, παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, εγκαταστάσεις αστικών υποδομών κοινής ωφέλειας και αγροτική χρήση.
Από την ψήφιση του παρόντος κάθε αντίθετη διάταξη νόμου καταργείται.
Αθήνα 28 Φεβρουαρίου 2020
Οι προτείνοντες βουλευτές:
ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ
ΓΚΙΟΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ