13 Σεπ 2021
ΒουλήΠαιδεία

Οι απόφοιτοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών του σχολικού έτους 2020-2021 για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξετάστηκαν υποχρεωτικά στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, των Αρχαίων Ελληνικών, της Ιστορίας και της Κοινωνιολογίας.
Σύμφωνα όμως με το νόμο 4692/2020 «Αναβάθμιση του σχολείου κι άλλες διατάξεις» και Άρθρο 61, που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουνίου 2020, από τη σχολική χρονιά 2021-2022 το μάθημα της Κοινωνιολογίας αντικαθίσταται επίσημα με το μάθημα των Λατινικών.
Στον νόμο 4692/2020 δεν γίνεται αναφορά εάν αυτή η αντικατάσταση θα ισχύσει και για τους αποφοίτους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών που εξετάστηκαν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και επιθυμούν να λάβουν μέρος ξανά στις πανελλαδικές εξετάσεις το σχολικό έτος 2021-2022 ή τα επόμενα σχολικά έτη.
Εάν δεν υπάρξει κάποια ρύθμιση και τελικά ισχύσει, τότε δημιουργεί πρόβλημα στους παραπάνω απόφοιτους, καθώς δεν έχουν διδαχθεί τα προηγούμενα χρόνια το μάθημα των Λατινικών, ενώ θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος της διδασκαλίας ενός μαθήματος που θα έπρεπε να έχουν διδαχθεί στα πλαίσια του σχολείου. Η διδασκαλία θα πρέπει, ταυτόχρονα, να είναι σε εντατικούς ρυθμούς, καθώς αφορά την κάλυψη της ύλης δύο σχολικών ετών (Β’ και Γ’ Λυκείου).
Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει σοβαρό ζήτημα περί ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, της πρόσβασής τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενισχύοντας και με αυτόν τον τρόπο τις διακρίσεις στην Εκπαίδευση. Προκύπτει ταυτόχρονα σοβαρό ζήτημα περί μορφωτικού ρόλου του σχολείου, αλλά και της παροχής δυνατοτήτων στη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1.Τι νομοθετικές διατάξεις θα ληφθούν προκειμένου να μην ισχύσει η ανισότιμη αυτή ρύθμιση και να μπορέσουν οι απόφοιτοι να εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας που έχουν ήδη διδαχθεί και για τα επόμενα σχολικά έτη;

2.Σε περίπτωση που θα εξεταστούν στο μάθημα των Λατινικών, τι μέτρα θα λάβει το ΥΠΑΙΘ για να καλύψει δωρεάν και με ευθύνη του την εξεταστέα ύλη δύο σχολικών ετών σε ένα μόλις σχολικό έτος;
Ο Βουλευτής
Δελής Γιάννης