15 Οκτ 2024
ΑγρότεςΒουλή

Δεκατρείς μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Έβρου, όπου εκτός από τις τεράστιες δασικές εκτάσεις κάηκαν και περίπου 160 χιλιάδες δένδρα, κυρίως ελαιόδεντρα αλλά και αμυγδαλιές, καρυδιές και αμπέλια δεν έχουν καταβληθεί πλήρως οι αποζημιώσεις, παρά μόνο προκαταβολές 50% από την κρατική αρωγή και αυτό όχι σε όλους τους παραγωγούς, καθώς ένα σημαντικός αριθμός, κυρίως ελαιοκαλλιεργητών, ακόμα δεν έχει πληρωθεί.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε συνθήκες λειψυδρίας και δυσβάσταχτου κόστους (πολλαπλά ποτίσματα, ανάγκες σε λιπάσματα, ψεκασμούς κλπ), που απαιτείται για την ανασύσταση ενός καμένου ελαιώνα.
Με το δίκιο τους οι παραγωγοί που επιθυμούν να παραμείνουν στα χωράφια τους αναρωτιόνται πως θα αντεπεξέλθουν μέχρι να ξαναγίνουν παραγωγικά τα δέντρα τους.
Παράλληλα, τμήμα του ελαιώνα της Μάκρης χτυπήθηκε από καταστροφικό χαλάζι ένα μήνα πριν την συγκομιδή φέρνοντας κυριολεκτικά σε απόγνωση τους παραγωγούς.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:
- Να εξασφαλιστεί η πληρωμή του συνόλου των πυρόπληκτων αγροτών στο 100% της ζημιάς καθώς και η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους.
- Να στηριχθούν οι καλλιεργητές μέχρι τα δέντρα τους να ξαναγίνουν παραγωγικά.
- Να αποζημιωθούν οι χαλαζόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί της Μάκρης στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας