Μετά την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου, ξεκρέμαστους αφήνει και η ΕΕ τους πληγέντες πλημμυροπαθείς του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής του Παγασητικού. Η Επιτροπή στην κυνική απάντηση της σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό είναι χαρακτηριστικό ότι δεν βρίσκει μισή κουβέντα για να αναφερθεί στη δεινή θέση που βρίσκονται οι χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι τόσο στον κλάδο της αλιείας, του επισιτισμού, του τουρισμού της περιοχής όσο και συνολικά αλλά και για την επικίνδυνη κατάσταση για τη δημόσια υγεία.
Αναφέρει τυπικά ότι η ΕΕ διαθέτει από τα ταμεία της για τους πληγέντες πλημμυροπαθείς μόλις κάτι ψίχουλα που πέφτουν από το τεράστιο φαγοπότι των μεγάλων ομίλων της πολεμικής, της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας που χρηματοδοτούνται αφειδώς και μάλιστα με χρήματα των λαών γιατί τέτοια είναι τα κονδύλια "της ΕΕ".
Εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι παρότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ερώτηση της τόνιζε εξ αρχής ότι τα κονδύλια είναι ανεπαρκέστατα για τις μεγάλες ανάγκες των πληγέντων, η Επιτροπή προκλητικά αρκέστηκε στην επανάληψη των ως τώρα γνωστών κι ανακοινωμένων κονδυλίων χωρίς να αναφέρει το παραμικρό για οτιδήποτε επιπλέον. Σε μια τέτοια περιβαλλοντική καταστροφή, όπως αυτή στον Παγασητικό, είναι που ξεγυμνώνονται τελικά οι πράσινες διακηρύξεις τους που αποτελεί σκέτη υποκρισία καθώς ο πακτωλός των ευρωκονδυλίων δεν απευθύνονται στο λαό αλλά στα αρπακτικά των πράσινων ομίλων.
Η εν λόγω απάντηση εκθέτει πέραν από την ίδια την κυβέρνηση της ΝΔ και τις δυνάμεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τους τοπικούς βουλευτές τους, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου που συνεχίζουν να σπέρνουν αυταπάτες για στήριξη των πληγέντων μέσα από ... "τα καλά" της πράσινης στρατηγικής της ΕΕ που στηρίζουν αναφανδόν όλοι τους. Οι μεταξύ τους αντιθέσεις δεν έχουν να κάνουν με τη στήριξη των πληγέντων και του λαού, αλλά τον έλεγχο των χρηματοδοτήσεων που θα προικίσουν και πάλι μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες και «πράσινα» κοράκια.
Μετά κι από αυτά προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο λαός του Βόλου, του Παγασητικού χρειάζεται να δυναμώσει την πάλη του για ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τις ανάγκες των πλημμυροπαθών, για 100% αποζημιώσεις, αλλά και για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην περιοχή.
Για να μη μείνει ο λαός με τα ψίχουλα θα πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ξεκοκαλίζουν τα κονδύλια της ΕΕ, της κυβέρνησης και των τοπικών διοικήσεων. Κονδύλια από το μόχθο του λαού που του ανήκουν και μόνο ο ίδιος μπορεί να τα διεκδικήσει για να καλύψει τις τεράστιες πιεστικές ανάγκες του.
Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001574/2024
προς την Επιτροπή
Άρθρο 144 του Κανονισμού
Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, Κώστας Παπαδάκης
Νεκρά ψάρια ξεβράζονται σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Παγασητικού Κόλπου. Τα ψόφια ψάρια προέρχονται από τα παρακάρλια ύδατα, τα οποία παρασύρονται και πέφτουν στο θυροφράγμα μαζί με τα νερά της αποστράγγισης, και καταλήγουν στην θάλασσα, όπου ψοφούν λόγω της διαφοράς αλατότητας ή είναι ήδη νεκρά φτάνοντας στον Παγασητικό. To θυρόφραγμα της Κάρλας παραμένει ανοιχτό, προκειμένου να αποστραγγιστούν τα νερά του περασμένου Σεπτεμβρίου, μετά τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».
Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1.σχετικά με τις μεγάλες ευθύνες της ΕΕ που απορρέουν από τις κατευθύνσεις της και που έχουν οδηγήσει στην τραγική έλλειψη απαραίτητων υποδομών, που δεν χρηματοδοτούνται στη βάση των λαϊκών αναγκών ούτε καν στη φάση της αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών από τις κακοκαιρίες "Daniel" και "Elias", αλλά ούτε και κατά προτεραιότητα, λόγω του απαράδεκτου κριτηρίου κόστους οφέλους;
2.στο γεγονός ότι τα χρήματα από το λεγόμενο "Ταμείο Αλληλεγγύης" της ΕΕ, που αυτές τις μέρες εξαγγέλθηκαν συνολικά για την Ελλάδα και τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2023, μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 101,5 εκατ. ευρώ, και αυτά μόνο για την αποκατάσταση ελάχιστων υποδομών; Ταυτόχρονα αυτά αποδεικνύονται ψίχουλα, μόλις το 4,06%, τόσο σε σχέση με το ύψος των ζημιών που στη Θεσσαλία ξεπερνά τα 2,5 δισ. όσο και σε σχέση με τις κατεπείγουσες ανάγκες των πλημμυροπαθών για 100% αποζημιώσεις αλλά και για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην περιοχή.
Απάντηση της κ. Ferreira εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
1. Έχουν διατεθεί 150 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2014-2020 «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» για τη στήριξη του συστήματος διαχείρισης καταστροφών των πληγεισών ελληνικών περιφερειών με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών. Επιπλέον, έχουν διατεθεί περίπου 13 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» για τη στήριξη της προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την επιλογή και την υλοποίηση έργων σύμφωνα με τους στόχους και τις προτεραιότητες του προγράμματος.
2. Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) παρέχει χρηματοδοτική ενίσχυση σε χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν σοβαρές φυσικές καταστροφές σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2012/2002. Σκοπός της χρηματοδοτικής ενίσχυσης του ΤΑΕΕ είναι η συμπλήρωση των δημόσιων δαπανών των χωρών για τη χρηματοδότηση βασικών ενεργειών έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης. Μετά την αίτηση της Ελλάδας, η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή ενέκρινε την κινητοποίηση ενίσχυσης από το ΤΑΕΕ ύψους 101,5 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023. Η μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης από το ΤΑΕΕ θεσπίστηκε το 2023 και έγινε δεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2022, προβλέπεται στήριξη ύψους 45 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης για επενδύσεις με σκοπό την αποκατάσταση του γεωργικού και δασοκομικού δυναμικού μετά από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά ή καταστροφικά φαινόμενα. Στο τέλος του 2023, η Επιτροπή χορήγησε πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 43 εκατ. ευρώ μέσω του αποθεματικού για τις κρίσεις στον γεωργικό τομέα. Τα κονδύλια αυτά καταβλήθηκαν στους γεωργούς γύρω από τη λίμνη Κάρλα έως το τέλος Μαΐου του 2024».