Η εταιρία «Creta Recycling» (συμφερόντων Στειακάκη Δευκαλίωνα) που εδώ και ένα χρόνο έχει την εργολαβία λειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηράκλειο (ΚΔΑΥΗ) προχώρησε στο διάστημα 19/3 έως 21/3 σε 7 απολύσεις εργαζομένων -ένας εκ των οποίων εκλεγμένος συνδικαλιστής στη Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων του εργοστασίου- από τους συνολικά 55 που απασχολεί. Με την, από 1/4/2021, απόφαση του Σώματος Επιθεώρησης Ηρακλείου, οι απολύσεις αυτές κρίθηκαν άκυρες, καθώς παραβαίνουν τον νόμο 1387/83 περί ομαδικών απολύσεων. Απόφαση την οποία η εργοδοσία αρνείται να εφαρμόσει και ως εκ τούτου δεν επαναφέρει τους εργαζόμενους στις θέσεις εργασίας τους. Οι απολύσεις αυτές έγιναν μία εβδομάδα μετά την έντονη διαμαρτυρία εργαζομένων για τη μεθόδευση της εταιρίας να πληρώσουν οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους 16€ το άτομο για τη διενέργεια τεστ ανίχνευσης κορονοϊόυ και ενώ είχαν ήδη βρεθεί θετικοί δύο συνάδελφοι τους.
Επιπλέον, στις 22/03/2021, η εργοδοσία -ακόμη και με την απειλή της αστυνομίας- προσπάθησε να εμποδίσει το προεδρείο του κλαδικού σωματείου της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου που βρέθηκαν στο εργοστάσιο, προκειμένου να συναντηθούν με την διοίκηση της εταιρίας, ώστε να ενημερωθούν για τις απολύσεις.
Τα περιστατικά αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά λίστα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκράτησης των εργαζομένων, που ξεκίνησε από τον συγκεκριμένο εργολάβο με την ανάληψη του έργου τον Γενάρη του 2020 και αφού οι εργαζόμενοι είχαν δώσει έναν ακόμα μεγάλο αγώνα για να επέστρεψαν στην δουλειά τους, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τις εργασιακές τους σχέσεις.
Έκτοτε, απολύσεις, μη ανανεώσεις συμβάσεων, αναστολή συμβάσεων και υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών είναι μερικά μονάχα από τα μέτρα που εφάρμοσε η εταιρία, παράλληλα με τα εργατικά ατυχήματα, την τρομοκρατία, τις απειλές και την ωμή παρέμβαση στην οργάνωση των εργαζομένων από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα. Όσοι έμειναν να εργάζονται σε αυτό το πολύ επικίνδυνο και ανθυγιεινό περιβάλλον, καλέστηκαν να συνεχίσουν την επεξεργασία των απορριμμάτων δια χειρός, μονάχα με γάντια και μάσκες.
Αέρα στα πανιά του εργολάβου έχουν δώσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις με το νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν και επιτρέπουν στους εργοδότες να αλωνίζουν μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά και η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου, που εδώ και χρόνια ακολουθούν την τακτική «δεν ξέρω, δεν άκουσα» διαιωνίζοντας το πρόβλημα, οι δημότες να πληρώνουν για ανακύκλωση και όλη αυτή η προσπάθεια να ακυρώνεται από τους σχεδιασμούς των εργολάβων που τους ενδιαφέρει μονάχα η μεγιστοποίηση των κερδών τους. Εν τέλει, αυτές είναι οι δραματικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ανακύκλωσης και συνολικά της διαχείρισης των απορριμμάτων που κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές υλοποιούν στις πλάτες των εργαζομένων του κλάδου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:
- Να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣΕΠΕ και να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις των εργαζόμενων και να σταματήσουν η τρομοκρατία, οι απειλές και η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης από την εργοδοσία προς τους εργαζόμενους.
- Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζόμενων στο ΚΔΑΥΗ, συμπεριλαμβανομένων και των δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, με ευθύνη του υπουργείου, του Δήμου Ηρακλείου και της εργολαβικής εταιρείας.
Ο βουλευτής
Μανώλης Συντυχάκης