Ο θάνατος της εργαζόμενης εν ώρα εργασίας στην εταιρία Iron Mountain έρχεται να προστεθεί στην ματωμένη αλυσίδα των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας, κάτω από την τραγική έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς και την εντατικοποίηση της εργασίας. Η εργαζόμενη, που δούλευε με μηνιαία σύμβαση μέσω εργολαβικής εταιρίας, αισθάνθηκε αδιαθεσία την ώρα που δούλευε και τελικά κατέληξε από εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως ενημερώθηκαν οι συνάδελφοί της.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο κτήριο του Κεραμεικού, όπου δουλεύουν εκατοντάδες εργαζόμενοι της συγκεκριμένης εταιρίας, δεν υπάρχει σταθερά γιατρός εργασίας, ούτε απινιδωτής.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση δραστηριοποιείται στην ψηφιοποίηση, αποθήκευση, προστασία και διαχείριση πληροφοριών, παρέχοντας υπηρεσίες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά και φορείς του Δημοσίου, όπως ο ΕΦΚΑ. Οι εργαζόμενοι σε αυτή είναι υποχρεωμένοι να ζουν με το άγχος αν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους από τον ένα μήνα στον επόμενο, να δουλεύουν κάτω από τη συνεχή πίεση των «στόχων» που θέτει η εργοδοσία με τον εκβιασμό της μη ανανέωσης σύμβασης, να γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στην εταιρεία και τους εργολάβους. Η πίεση χτυπάει «κόκκινο», καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι που προσέρχονται στην εργασία τη Δευτέρα και μαθαίνουν στην είσοδο του κτηρίου ότι «η σύμβαση δεν ανανεώθηκε». Παρά το γεγονός ότι εργάζονται συναπτά ένα και δύο χρόνια, μετά την απόλυση δεν δικαιούνται ούτε καν αποζημίωση. Αυτή η κόλαση της εργασιακής ανασφάλειας και της εντατικοποίησης της εργασίας αποτελεί το γόνιμο έδαφος για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.
Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για αυτή την τραγική κατάσταση με το συνολικό αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις με κριτήριο τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, λογαριάζοντας τους εργαζόμενους ως «αναλώσιμους». Την ίδια στιγμή, η Υπουργός Εργασίας είχε επισκεφθεί το καλοκαίρι το συγκεκριμένο κτίριο της εταιρίας Iron Mountain, διαφημίζοντας την ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ από την εν λόγω εταιρία. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση κι η διοίκηση του ΕΦΚΑ δίνουν εκατομμύρια ευρώ σε εργολαβίες για την ψηφιοποίηση του κράτους, αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πίσω από τη βιτρίνα της νέας ψηφιακής εποχής στις κρατικές υπηρεσίες, όπως διατείνεται του Υπουργείο, βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες, ενώ το αμερικανικό μονοπώλιο καταγράφει δισεκατομμύρια ευρώ τζίρο από την εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο θάνατος της εργαζόμενης εν ώρα εργασίας αποτελεί ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί για:
- Να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της υγείας και ζωής των εργαζομένων στη συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά και σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε κάθε βάρδια, φορητός απινιδωτής σε κάθε κτήριο, καθώς και φαρμακείο με όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα.
- Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου με πλήρη δικαιώματα, χωρίς επινοικίαση από τρίτες εταιρίες, όπως και για να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις που λήγουν το επόμενο διάστημα.
Οι Βουλευτές
Κατσώτης Χρήστος
Αμπατιέλος Νίκος
Γκιόκας Γιάννης
Δάγκα Βιβή
Διγενή Σεμίνα
Κανέλλη Λιάνα
Κτενά Αφροδίτη
Μανωλάκου Διαμάντω
Τσοκάνης Χρήστος