Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης κλιμακώνουν τον αυταρχισμό και την καταστολή με την παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των 3 εκπαιδευτικών (Τζένη Μπιτσάκη-πρώην προϊστάμενη νηπιαγωγείου Κοκκίνη Χάνι, Βάσω Ραχώνη-πρώην προϊστάμενη 4ου νηπιαγωγείου Αγίας Μαρίνας και Μαρία Πρινιανάκη-πρώην διευθύντρια ΔΣ Γέργερης), στις οποίες πριν λίγους μήνες επιβλήθηκε ποινή καθαίρεσης από τα καθήκοντά τους.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη βιομηχανία διώξεων χιλιάδων εκπαιδευτικών πανελλαδικά που έχει στήσει η κυβέρνηση και αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση της επιχείρησης εκφοβισμού, διώξεων και απειλών απέναντι σε εκπαιδευτικούς που συνεχίζουν, με ψηλά το κεφάλι, να μάχονται για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών τους. Πρόκειται για ευθεία επίθεση στο κατακτημένο με αγώνες και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία, αφού οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε νόμιμα προκηρυγμένη απεργία από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).

Είναι πλέον σαφές ότι η λεγόμενη «αξιολόγηση» αποτελεί το κρίσιμο εργαλείο, ώστε με τον φόβο, τις απειλές και τον αυταρχισμό να προχωρήσει η βάρβαρη αντιεκπαιδευτική πολιτική που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών, στο να υπάρχουν κενά Μάρτη μήνα, να ζουν οι εκπαιδευτικοί με πενιχρούς μισθούς και κομμένα δώρα για χρόνια, στην όξυνση των ταξικών φραγμών για τα παιδιά των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, όπως γίνεται με τα Ωνάσεια. Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος, δηλαδή η πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των οδηγιών του ΟΟΣΑ, που είναι εχθρική για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και η άλλη πλευρά είναι η ακούραστη προσπάθεια των εκπαιδευτικών που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια το Δημόσιο Σχολείο, κρατούν όρθια τα σχολεία χωρίς καμία απολύτως στήριξη από το κράτος, διεκδικούν μέτρα για την πραγματική αναβάθμιση του σχολείου με σκοπό την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών.

Οι 3 εκπαιδευτικοί χαίρουν τη δίκαιη στήριξη του σωματείου τους, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Ηρακλείου, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Χερσονήσου, πολλών ακόμα σωματείων και φορέων του Ηρακλείου που έχουν προβεί σε μία σειρά κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Στην τελευταία παρέμβαση στην ΔΙΠΕ Ηρακλείου συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΔΟΕ και ζητήθηκε να σταματήσει άμεσα η παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Η μονότονη επίκληση της νομιμότητας από τους διευθυντές εκπαίδευσης δεν πείθει κανέναν, αφού τηρείται κατά το δοκούν, αφού για παράδειγμα, την ίδια στιγμή, δεν προχωράνε εδώ και μήνες στη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων του 2020 και 2021, παρά τις αποφάσεις των διοικητικών εφετείων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των 3 απεργών εκπαιδευτικών στο Ηράκλειο Κρήτης που σχετίζεται με τη συνδικαλιστική τους δράση και να σταματήσουν όλες οι άδικες διώξεις και η στοχοποίηση των εργαζομένων.

Ο Βουλευτής

Συντυχάκης Μανώλης