«Αναρμόδια» δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω για τους βανδαλισμούς σε μνημεία που τιμούν την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών σε όλη την Ευρώπη, στην απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου Mariya Gabriel στην ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ ισχυρίζεται ότι αποδίδει… «ύψιστη σημασία στη διατήρηση όλων των μορφών πολιτιστικής κληρονομιάς» φαίνεται τελικά πως διακρίνεται από επιλεκτικές ευαισθησίες…
Πώς αλλιώς να εκληφθεί το γεγονός ότι η ίδια σε άλλες περιπτώσεις κι ανάλογα με τις σκοπιμότητές της εμφανίζεται όχι μόνο «ευαίσθητη» κι «εύθικτη» αλλά αυτόκλητα παρουσιάζεται ως… καθ’ ύλην αρμόδια, όχι μόνο σε κράτη - μέλη της αλλά και σε τρίτες χώρες όπου γης; Όμως στην περίπτωση των καταστροφών των αντιφασιστικών μνημείων ούτε που μπήκε καν στον κόπο να τις καταδικάσει. Αποδεικνύεται έτσι η συνενοχή της στο έγκλημα, «κλείνοντας το μάτι» σε κυβερνήσεις, τοπικές αρχές και ναζιστικές συμμορίες να συνεχίσουν τα ανοσιουργήματά τους σε βάρος αριστουργημάτων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στα οποία συγκαταλέγονται τα αντιφασιστικά μνημεία. Η επίσημη ευρωενωσιακή πολιτική ενθαρρύνει και ντε φάκτο επιχειρεί να νομιμοποιήσει τέτοιες ωμότητες σε βάρος της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των ευρωπαϊκών λαών επικαλούμενη την ανιστόρητη ταύτιση του φρικιαστικού φασισμού με τον σοσιαλισμό και την απαράδεκτη θεώρηση ότι η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία αποτελεί δήθεν ιστορική συνέχεια της ΕΣΣΔ, στο πλαίσιο της αχαλίνωτης ευρωατλαντικής προπαγάνδας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Την ώρα που και στη Ρωσία ξαναγράφεται από την αστική τάξη η Ιστορία, μεταξύ άλλων με καταστροφή σοβιετικών μνημείων.
Κάτω τα χέρια από τα αντιφασιστικά μνημεία που αντιπροσωπεύουν τη σύγχρονη ιστορία της εργατικής - λαϊκής πάλης και συμβολίζουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη, τη φιλία των λαών, την ειρήνη.
Η Αντιφασιστική Νίκη του Κόκκινου Στρατού, τα ηρωικά κατορθώματα της ΕΣΣΔ, κι οι αγώνες της εργατικής τάξης σε κάθε χώρα δεν μπορούν να διαγραφούν από τη μνήμη και τη συνείδηση των λαών! Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και την καπιταλιστική βαρβαρότητα που τον γεννά και τον θρέφει συνεχίζεται!
Ακολουθούν τα κείμενα της Ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003011/2022
Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ υλοποιείται σχέδιο καταστροφών και βανδαλισμών μνημείων τιμής της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ.
H αντικομμουνιστική, αντισοβιετική εκστρατεία ενθαρρύνεται και από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με πρόσφατη απαράδεκτη δήλωσή για τη δήθεν «ημέρα μνήμης θυμάτων ολοκληρωτικών καθεστώτων» που επιχειρεί να καθιερώσει η ΕΕ. Με αυτή επιχειρεί την ανιστόρητη εξίσωση του τέρατος του φασισμού με τον σοσιαλισμό και την αβάσιμη ταύτιση της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας με τη Σοβιετική Ένωση.
Η καταστροφή από τις αρχές του μεγαλύτερου σε διαστάσεις αντιφασιστικού μνημείου στη Ρίγα χρειάστηκε την κάλυψη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και έγινε υπό τις αποδοκιμασίες βετεράνων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και των οικογενειών τους. Στην πόλη Balvi το συνδικάτο οικοδόμων αρνείται να συμμετάσχει σε ξήλωμα μνημείων.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:
1.Στο γεγονός ότι κορυφαίας σημασίας μνημεία που αντιπροσωπεύουν τη σύγχρονη ιστορία της λαϊκής πάλης και συμβολίζουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη, τη φιλία των λαών, την ειρήνη, καταστρέφονται ή υφίστανται βανδαλισμούς από τις αρχές κρατών μελών της ΕΕ;
2.Στο γεγονός ότι η ΕΕ με την επίσημη πολιτική και δηλώσεις της ενθαρρύνει και ντε φάκτο επιχειρεί να νομιμοποιήσει τέτοιες ωμότητες σε βάρος της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των ευρωπαϊκών λαών επικαλούμενη την ανιστόρητη ταύτιση του φρικιαστικού φασισμού με τον σοσιαλισμό και την απαράδεκτη θεώρηση ότι η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία αποτελεί δήθεν ιστορική συνέχεια της ΕΣΣΔ;
Απάντηση της κ. Gabriel εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Επιτροπή αποδίδει ύψιστη σημασία στη διατήρηση όλων των μορφών πολιτιστικής κληρονομιάς. Ωστόσο, η ΕΕ δεν διαθέτει ειδική αρμοδιότητα στον τομέα αυτό. Η διατήρηση, η συντήρηση και η προώθηση όλων των μορφών πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν πρωτίστως εθνική ευθύνη.
Η απόφαση για την απομάκρυνση του «Μνημείου των Απελευθερωτών της Σοβιετικής Λετονίας και της Ρίγας από τους Γερμανούς Φασίστες Εισβολείς» (που είναι επίσης γνωστό ως Μνημείο της Νίκης), μετά τη ρωσική εισβολή του 2022 στην Ουκρανία, ανήκει αποκλειστικά στις αρμόδιες αρχές της Λετονίας και στο δημοτικό συμβούλιο της Ρίγας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών με τίτλο «Participatory governance of cultural heritage (Συμμετοχική διακυβέρνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς)» (2018)[1]: «Κύματα εκσυγχρονισμού, πόλεμοι, επαναστάσεις, τεχνικές εξελίξεις, μεταναστεύσεις κ.λπ. επηρέασαν επανειλημμένα τις χρήσεις και τις καταστροφές της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι ουδέτερη έννοια και διάφορες ομάδες έχουν κατά καιρούς διαμορφώσει και διεκδικήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά […], ενώ η κοινωνία των πολιτών και το ευρύ κοινό έχουν διαδραματίσει ρόλο που κυμαίνεται από τον ρόλο παθητικού κοινού έως τον ρόλο ενεργητικών πρωταγωνιστών.»
01/02/2023 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ