Συνήλθε από τις 9/2 έως τις 12/2/2005 στην Αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ
Το 17ο Συνέδριο εγκρίνει τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού πήρε υπόψη τη συζήτηση και την υπερψήφισή τους από τις ΚΟΒ και τις συνδιασκέψεις. Εγκρίνει, επίσης την Εισήγηση της ΚΕ, καθώς και την Εκθεση της ΚΕΟΕ.
Με βάση αυτά τα ντοκουμέντα και αφού πάρθηκαν υπόψη οι παρατηρήσεις των μελών του Κόμματος στις προσυνεδριακές συνελεύσεις και συνδιασκέψεις, το 17ο Συνέδριο διατυπώνει την Πολιτική Απόφαση που ακολουθεί, με την οποία εξειδικεύονται και καθορίζονται τα καθήκοντα του Κόμματος για το επόμενο διάστημα, μέχρι την πραγματοποίηση του 18ου Συνεδρίου.
Το Συνέδριο, εκτιμώντας την πείρα από την ανασυγκρότηση που ξεκίνησε από το 14ο Συνέδριο και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των Θέσεων της ΚΕ.
Η πορεία ανασυγκρότησης του Κόμματος, η ανοδική πορεία του τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνει τη ζωτικότητα των κομμουνιστικών ιδεών.
Η επιδίωξη του αντιπάλου να θέσει το Κόμμα στο περιθώριο, να του στερήσει το κύρος που έχει κατακτήσει στην ιστορική του διαδρομή δεν καρποφόρησε. Αν το 1989 - '91 είχε διαλυθεί το ΚΚΕ, αν είχε μεταλλαχθεί σε κόμμα σοσιαλδημοκρατικού προσανατολισμού το κενό θα ήταν μεγάλο για το λαϊκό κίνημα.
Οι χιλιάδες μέλη, φίλοι και οπαδοί, αλλά και συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ, προοδευτικοί άνθρωποι με τις προτάσεις και τις σκέψεις τους, τη δράση τους δίπλα στο Κόμμα, με τη στήριξη τωv πρωτοβουλιών του, συνέβαλαν στη θετική και ανοδική πορεία του Κόμματος.
Με αφετηρία τα πρώτα συμπεράσματα για τις αιτίες και τους παράγοντες που οδήγησαν στην επικράτηση της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες στην Ευρώπη, το Κόμμα υπερασπίστηκε την προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού τον 20ό αιώνα, την προσφορά του στην εργατική τάξη και τους λαούς, τη δυνατότητα να κατακτήσουν την εξουσία η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Ταυτόχρονα, ανέδειξε λάθη και παρεκκλίσεις που έγιναν και συνέβαλαν στη νίκη της αντεπανάστασης.
Το πολύτιμο δίδαγμα για το Κόμμα μας είvαι ότι σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής επίθεσης, υποχώρησης και κρίσης του κομμουνιστικού κινήματος, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες οφείλει να έχει σταθερότητα στη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία, στις αρχές και τις αξίες του επαναστατικού εργατικού κινήματος και στο σοσιαλισμό. Να εξετάζει κριτικά και αυτοκριτικά τη δουλιά του. Να φροντίζει για την ανάπτυξη σύγχροvων θεωρητικών επεξεργασιώv, να έχει τη διορατικότητα να προβλέπει και την ικανότητα να αvαπροσαρμόζει τη δράση του εκεί που οι εξελίξεις το απαιτούν.
Σήμερα το ΚΚΕ, πιο έμπειρο, πιο ώριμο και πιο ατσαλωμένο, με μεγαλύτερη επάρκεια μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Το 17ο Συνέδριο εκτιμά ότι το Κόμμα, στηριγμένο στο Πρόγραμμα και τις Αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου, πάλεψε για τα λαϊκά κοινωνικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των ΕΒΕ, των γυναικών, της νεολαίας.
Μετά το 16ο Συνέδριο, το Κόμμα είχε πιο έντονη πολιτική παρέμβαση, άσκησε επίδραση στις γραμμές του μαζικού κινήματος. Προχώρησε σε πρωτοβουλίες για συσπειρώσεις και συμμαχίες που δημιουργούν προϋποθέσεις για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Ανάλογες πρωτοβουλίες πήρε και στις εκλογικές αναμετρήσεις με τη μορφή διευρυμένων ψηφοδελτίων και επιτροπών που συνέβαλαν στα θετικά εκλογικά αποτελέσματα. Με σταθερότητα και τόλμη ανέδειξε πλατιά στον ελληνικό λαό την ανάγκη να παλέψει για τη λαϊκή οικονομία και εξουσία, να αποδεσμευτεί η χώρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να κοινωνικοποιηθούν τα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, το θέμα του παραγωγικού συνεταιρισμού. Πρόβαλε το ζήτημα του άλλου δρόμου ενότητας της Ευρώπης, της Ευρώπης της ειρήνης, των λαϊκών δικαιωμάτων και του σοσιαλισμού.
Κατέβαλε προσπάθειες να ενισχυθεί πολιτικά και ιδεολογικά η ΚΝΕ.
Ανέπτυξε το ιδεολογικοπολιτικό μέτωπο απέναντι στο ρεύμα της συναίνεσης και ηττοπάθειας, που καλλιεργούν τα αστικά κόμματα και οι οπορτουνιστές. Αντιπάλεψε τις επιθέσεις σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων και του ΣΥΝ, που αποσκοπούν στο να ανακόψουν τη συσπείρωση δυνάμεων σε ριζοσπαστική γραμμή και να ενσωματωθεί το λαϊκό κίνημα στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και του συμβιβασμού με την ΕΕ που προωθούν αυτές οι δυνάμεις στα συνδικάτα, στις μαζικές οργανώσεις και με τα φόρουμ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το Κόμμα μας έριξε βάρος στην ανάπτυξη της πάλης και της συσπείρωσης ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με επίκεντρο την πάλη της εργατικής τάξης και την υποστήριξη του ΠΑΜΕ. Προσπάθησε να ανέβει η μαζικότητα, ο προσανατολισμός και η δράση των συνδικάτων, των μαζικών οργανώσεων, η ανάπτυξη της πάλης με στόχους και αιτήματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Προώθησε τη συσπείρωση και την πάλη ενάντια στους αντιδραστικούς νόμους για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Παρέμβηκε για την ανάπτυξη της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς, στήριξε την ΠΑΣΥ και την ανάπτυξη της πάλης των άλλων μεσαίων στρωμάτων. Προώθησε την πολιτική της συσπείρωσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πάλη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προσπάθησε να δημιουργηθεί κλίμα αντίστασης, αφύπνισης του λαού, ενάντια στη μοιρολατρία και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα σε κοινή δράση με διανοούμενους, καλλιτέχνες, ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης.
Συνέβαλε στη στήριξη και συσπείρωση δυνάμεων στην πάλη του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς. Πρωτοστάτησε στην έκφραση αλληλεγγύης σε λαούς και κινήματα που αντιμετωπίζουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα όπως η Παλαιστίνη, η Κύπρος, η Κούβα, η Λ.Δ. Κορέας, ο λαός του Ιράκ, ο λαός του Αφγανιστάν και άλλοι λαοί που δεινοπαθούν από τους πολέμους, τη φτώχεια, τις ασθένειες, τις καταστροφές του περιβάλλοντος, που γεννά η ιμπεριαλιστική νέα τάξη. Το Κόμμα συμμετείχε ενεργά σε διεθνικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των πολέμων των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Προώθησε διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με κομμουvιστικά και εργατικά κόμματα για την προώθηση του συντονισμού και της κοινής δράσης. Το Κόμμα συνέβαλε στην πάλη ενάντια στην αντισοσιαλιστική προπαγάνδα και τον αντικομμουνισμό, εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε διωκόμενους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.
Το 17ο Συνέδριο, επιβεβαιώνοντας τη θετική ανοδική πορεία του Κόμματος από την ανασυγκρότηση και στο διάστημα μετά το 16ο Συνέδριο, εκτιμά ότι το Κόμμα μπορούσε να είναι σε καλύτερη κατάσταση από την πλευρά της ιδεολογικοπολιτικής και οργανωτικής ισχυροποίησής του.
Κύριο καθήκον που καθορίζει το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ αποτελεί η ολόπλευρη πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική ισχυροποίηση του Κόμματος. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι αναγκαίος όρος για την οικοδόμηση του Μετώπου και την ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού αγώνα, που κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει στην κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, στο σοσιαλισμό που είναι αναγκαίος, επίκαιρος, η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, την καταπίεση και εκμετάλλευση.
Το καθήκον της ιδεολογικοπολιτικής και οργανωτικής ισχυροποίησης του ΚΚΕ
Οι πτυχές που κρίνουν την πορεία του Κόμματος και τη δύναμή του δεν πρέπει να κατανοούνται αποσπασματικά όσο και αν η κάθε πλευρά απαιτεί ειδική δουλιά και έχει τις δικές της ιδιαίτερες απαιτήσεις. Κεντρικός άξονας, για να προωθηθούν και τα ιδιαίτερα καθήκοντα της ισχυροποίησης είναι η κατάκτηση ικανότητας, σταθερότητας και αποφασιστικότητας στη δράση, με βάση τη στρατηγική του Κόμματος. Κάθε παρέκκλιση από αυτή τη γραμμή θα φέρει το Κόμμα μπροστά σε δυσεπίλυτα προβλήματα.
Το 17ο Συνέδριο επισημαίνει ότι κύριος παράγοντας για να ισχυροποιηθεί το Κόμμα είναι: Με ευθύνη πριν απ' όλα της ΚΕ, και στη συνέχεια των παρακάτω καθοδηγητικών οργάνων, να αφομοιωθεί βαθιά, με όρους θεωρίας και πείρας, η στρατηγική του Κόμματος και η ενιαία αντίληψη για το πώς αυτή προωθείται. Χρειάζεται να κατανοηθεί πιο βαθιά ο χαρακτήρας του Μετώπου ως κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, που καλείται όχι μόνο να αποσπάσει κατακτήσεις, αλλά να φέρει σε πέρας και το έργο της κατάκτησης της λαϊκής εξουσίας. Αυτή η αντίληψη πρέπει να διαποτίζει την καθημερινή δουλιά του Κόμματος. Να κατανοηθεί πιο ουσιαστικά ότι ο αγώνας για το σοσιαλισμό επηρεάζει και καθορίζει τη δράση του Κόμματος σήμερα.
Σήμερα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να αντιμετωπιστεί το καθοδηγητικό αυτό πρόβλημα με ιδεολογικοπολιτικά μέτρα, αλλά και με αποφασιστική βελτίωση της οργανωτικής πολιτικής, γιατί στο μέλλον το Κόμμα θα βρεθεί αντιμέτωπο με πιο σύνθετα καθήκοντα.
Τα επόμενα χρόνια, ο λαός αν δεν αντιδράσει αποφασιστικά και οργαvωμένα θα βρεθεί σε ακόμα δυσμενέστερη θέση και ιδιαίτερα οι νεότερες ηλικίες. Καμία παραλλαγή διαχείρισης δεν μπορεί να αναστείλει την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση άλλαξε, η αξιωματική αντιπολίτευση επίσης, η πολιτική γραμμή όμως που ακολουθείται μένει βασικά ίδια, αφού ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν υπάρχουν προγραμματικές διαφορές. Η αντιπαράθεση που εκδηλώνεται ανάμεσα στους δύο ανταγωνιστές δεν αναιρεί καθόλου τη συναίνεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο κύριο: Πώς θα προωθηθούν με γρήγορους ρυθμούς οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Δεν υπάρχει πλευρά ή πτυχή των λαϊκών δικαιωμάτων που να μην είναι στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής: Το πρόβλημα της κοιvωvικής ασφάλισης, των συντάξεων, το πρόβλημα της ανεργίας, της ακρίβειας, της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Το πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματικοποίησης της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας. Η Παιδεία, ο Πολιτισμός, η κοινωνική πολιτική έχουν μπει στους σχεδιασμούς του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Δέχονται νέα πλήγματα οι εργασιακές σχέσεις. Πλήττονται, επίσης, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής των εργαζομέvων, η υγιειvή και ασφάλεια στην εργασία. Η μικρομεσαία αγροτιά και τα λαϊκά στρώματα των ΕΒΕ αντιμετωπίζουν νέα επίθεση, με στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής. Οι γυναίκες και η νεολαία γίνονται θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής, των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της ταξικής εκμετάλλευσης. Στην ΕΕ και τις χώρες - μέλη δρομολογούνται νέα αντιδραστικά μέτρα, εξαπολύεται νέο κύμα μέτρων κρατικής καταστολής και βίας περιορισμού των συλλογικών και ατομικών ελευθεριών, με πρόσχημα την πάλη κατά της "τρομοκρατικής απειλής", προωθείται η παραπέρα αντιδραστικοποίηση της ΕΕ με το "ευρωσύνταγμα".
Είναι ανάγκη να συνυπολογίζεται η επίδραση των διεθνών εξελίξεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή μας, η Μεσογειακή Στρατηγική του ΝΑΤΟ.
Οι εξελίξεις στη χώρα μας θα επηρεαστούν και από τις εξελίξεις στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό και τις επεμβάσεις για τον έλεγχο των περιοχών της Κασπίας, του Καυκάσου, της Μαύρης Θάλασσας, της Σιβηρίας.
Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε αντίστοιχες ραγδαίες, αλλά και δύσκολα προβλέψιμες σήμερα, κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις.
Ζητήματα στρατηγικής του Κόμματος για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο και το Σοσιαλισμό
Το 15ο Συνέδριο διαμόρφωσε τη στρατηγική του Κόμματος με το Πρόγραμμά του, όπου εκτιμήθηκε ότι:
Ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξής του, την κρατικομονοπωλιακή βαθμίδα. Στην Ελλάδα υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ενδιάμεση και εξαρτημένη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Καθόρισε, επίσης, το χαρακτήρα της επανάστασης ως σοσιαλιστικής.
Η αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή δημοκρατική γραμμή πάλης συμβάλλει στη συσπείρωση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, στην αντίσταση και υπεράσπιση των συμφερόντων του από την επιθετικότητα του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι ο δρόμος που βοηθά να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων, να γίνει η προσέγγιση και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να πραγματοποιηθεί το πέρασμα στο σοσιαλισμό. Επεξεργάστηκε γι' αυτό την πολιτική πρόταση για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, η οποία απασχόλησε διεξοδικά το 15ο και 16ο Συνέδριο, οι αποφάσεις των οποίων ισχύουν.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η εξαγωγή κεφαλαίων, η συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, η συμμετοχή στο σχεδιασμό και την προώθηση αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που προωθούν οι κυβερνήσεις και βασικά ιμπεριαλιστικά κέντρα και ενώσεις, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η ενίσχυση των μονοπωλίων επιβεβαιώνουν ότι ενισχύθηκαν βασικά γνωρίσματα του ιμπεριαλιστικού σταδίου του ελληνικού καπιταλισμού. Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου που αποτελεί ζωτική ανάγκη για τους εργαζόμενους και κύριο καθήκον για το Κόμμα.
Η πολιτική πρόταση για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο είναι σαφής και συγκεκριμένη. Το ΚΚΕ δε θέτει όρο για τη διαμόρφωση κοινού πλαισίου δράσης τη συμφωνία για το σοσιαλισμό, την προγραμματική του θέση ότι δεν υπάρχει ενδιάμεση εξουσία ανάμεσα στην αστική πολιτική εξουσία και τη σοσιαλιστική. Συνεπώς, δεν υποχρεώνει τις άλλες δυνάμεις της συμμαχίας να υιοθετήσουν τις μορφές κατάκτησης της σοσιαλιστικής εξουσίας στην Ελλάδα, τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.
Το Μέτωπο συγκροτείται από κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ανομοιογενείς, από άποψη κοινωνικής θέσης και ιδεολογικοπολιτικής στάσης, που όμως συμφωνούν στην ανάγκη να διεκδικηθεί ένας άλλος δρόμος εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Η συμμαχία αυτή εκφράζει αντικειμενικά μια ευρύτερη κοινωνική βάση, τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού. Η πρόταση του ΚΚΕ για το Μέτωπο υπολογίζει το συσχετισμό δύναμης, την κοινωνικοταξική διάρθρωση, τη συνολική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Για τη συγκρότηση του Μετώπου, απαιτείται να υπάρχει και ένα επίπεδο συμφωνίας με προγραμματικές κατευθύνσεις και στόχους πάλης, που να έχουν εσωτερική συνοχή και ιεράρχηση σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Το Μέτωπο προβάλλει στο λαό ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν στο επίπεδο της εξουσίας τα συμφέροντα των εκμεταλλευομένων, καταπιεσμένων λαϊκών δυνάμεων. Το Μέτωπο πρέπει να έχει πρόταση προς το λαό και στο επίπεδο της εξουσίας.
Το Κόμμα έχει διατυπώσει μια γενική ιδέα για το θέμα της εξουσίας, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ενοποιητικά, αφού περιέχει βασικές κατευθύνσεις που τη διαχωρίζουν από τη σημερινή εξουσία και τις διάφορες παραλλαγές διαχείρισής της. Η ιδέα της λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας μπορεί να συστεγάσει τους μετέχοντες στο Μέτωπο.
Η γενική γραμμή κατεύθυνσης του Προγραμματικού πλαισίου της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας περιλαμβάνεται αναλυτικά στην Απόφαση του 16ου Συνεδρίου για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο.
Παλεύοντας για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, για τη συνεχή ανάπτυξη και ενδυνάμωσή του, το Κόμμα διατηρεί, παράλληλα, την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια. Το αυτονόητο αυτό δικαίωμα το αναγνωρίζει επίσης και στους συμμάχους του.
Προωθεί με σταθερότητα και συνέπεια την πολιτική συμμαχιών και ταυτόχρονα εκθέτει ανοικτά στο λαό και τους συμμάχους το Πρόγραμμά του, που προβάλλει την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. Εκθέτει τις θέσεις του για το πώς βλέπει το δρόμο προσέγγισης και τις προϋποθέσεις για το πέρασμα στο σοσιαλισμό.
Στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ αναφέρεται ότι σε συνθήκες κορύφωσης της ταξικής πάλης, επαναστατικής ανόδου του κινήματος, εφόσον έχει ξεκινήσει αντικειμενικά η επαναστατική διαδικασία, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση που εκφράζει την εξουσία του λαού χωρίς γενικές εκλογές. Αυτή η κυβέρνηση θα ταυτίζεται ή θα τη χωρίζει τυπική απόσταση από την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.
Σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς στην επιρροή των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, με βάση το κοινοβούλιο, χωρίς να έχουν διαμορφωθεί οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα. Η κυβέρνηση αυτή, ανεξάρτητα από τις ριζοσπαστικές διακηρύξεις της, από την ειλικρίνεια των προθέσεών της, που το Κόμμα δεν έχει λόγο να τις αμφισβητεί προκαταβολικά, πρέπει να ανταποκριθεί σε οξυμένα αιτήματα και ζωτικές ανάγκες του λαού. Δρομολογώντας λύσεις για το λαό, με βάση και τις δεσμεύσεις της, θα υποχρεωθεί να σπρώξει τα πράγματα προς τα εμπρός. Το διάστημα που θα έχει μπροστά της δε θα είναι μεγάλο, σε συνθήκες αντεπίθεσης της ολιγαρχίας του πλούτου και των κομμάτων της, των διεθνών ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Αν αποτύχει και ανατραπεί, λόγω συσχετισμού δύναμης ή υποκειμενικών παραγόντων ή εξαιτίας και των δύο, το εργατικό και γενικότερο λαϊκό κίνημα, οι ριζοσπαστικές δυνάμεις πρέπει να έχουν ικανότητα προσαρμογής. Να μην εγκαταλειφθεί ο στόχος. Να βρεθούν ξανά σε θέση αντεπίθεσης στο δρόμο της πάλης για την πολιτική εξουσία.
Η δουλιά στα κινήματα, στις επιμέρους συσπειρώσεις στην πορεία για τη συγκρότηση του Μετώπου
Το Κόμμα δρα με ενιαία κατεύθυνση, η οποία εξειδικεύεται, προσαρμόζεται και, με την έννοια αυτή, δημιουργικά διαφοροποιείται ανάλογα με τη μορφή και το ιδιαίτερο μέτωπο του αγώvα. Αvάλογα, δηλαδή, αν πρόκειται για δράση μέσα σε μερικότερη κοιvωvικοπολιτική συσπείρωση, σε μια μαζική οργάvωση. Αv πρόκειται για δραστηριότητα στη νεολαία, στις γυναίκες, στο χώρο της τέxvης και διαvόησης, στους επιστήμοvες κλπ.
Δράση με βάση τη στρατηγική σημαίνει ότι στην πρώτη γραμμή μπαίνει η συμβολή στην άνοδο της πολιτικής πείρας στο πέρασμα σε μια άλλη ποιότητα που οδηγεί το κίνημα να ασκεί υπολογίσιμη πίεση. Να αποσπώνται παραχωρήσεις, να συντελούνται διαφοροποιήσεις στο συσχετισμό δύναμης, ώστε να περάσει το λαϊκό κίνημα σε αντεπίθεση.
Η ισχυροποίηση του Κόμματος προϋποθέτει:
Να προσανατολιστούν όλες οι δυνάμεις πρώτ' απ' όλα στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημά της. Να γίνουν πράξη οι αποφάσεις του Πανελλαδικού Σώματος που έγινε μετά το 16ο Συνέδριο.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η δουλιά για την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση και τις συμμαχίες της με τα λαϊκά στρώματα των ΕΒΕ και τη μικρομεσαία αγροτιά. Να ισχυροποιηθεί το μέτωπο απέναντι στις αντιλήψεις και πρακτικές που διαχωρίζουν τους εργαζόμενους ανάλογα με τις μορφές των εργασιακών σχέσεων, τον κλάδο και τομέα της οικονομίας, την εθνικότητα. Αναπόσπαστο στοιχείο να γίνει η συστηματική δράση για την οργάνωση των αλλοδαπών εργατών. Να αντιμετωπίζονται ρατσιστικές και εθνικιστικές απόψεις. Να ανέβει η συσπείρωση των μισθωτών διανοουμένων.
Η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων δεν είναι υπόθεση απλής αλληλεγγύης, αλλά συνειδητοποίησης ότι είναι κοινά τα συμφέροντά τους απέναντι στην πολιτική του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων.
- Να δοθεί με επάρκεια η μάχη για την αντιμετώπιση των κρισιακών προβλημάτων που χαρακτηρίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να ανέβει η οργάνωση και η πολιτική συνείδηση των εργαζομένων. Να γίνουν προγραμματισμένα βήματα για την αλλαγή του συσχετισμού της δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των ταξικών δυνάμεων.
- Να ανέβει η πάλη ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, στηριγμένη στο συνεκτικό πλαίσιο πάλης που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΕ το Γενάρη του 2003, το οποίο πρέπει να εμπλουτίζεται με νέα αιτήματα και στόχους πάλης που απαιτούν οι εξελίξεις και η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Να συμβάλουμε αποφασιστικά στο να διευρυνθεί και να ριζώσει το ΠΑΜΕ σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλιάς.
- Να στηριχτούν οι συσπειρώσεις στη μικρομεσαία αγροτιά, να ενισχυθεί η ΠΑΣΥ και να πάρει οντότητα ο αντιμονοπωλιακός πόλος στα μεσαία στρώματα.
- Να ενισχυθεί το αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, το κίνημα αλληλεγγύης στους λαούς που υποφέρουν. Το μέτωπο των δημοκρατικών ελευθεριών να αποτελέσει συστατικό στοιχείο των συνδικάτων και των μαζικών φορέων.
- Υπάρχει ανάγκη και έδαφος, να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα μέτωπα συνεργασίας και συσπείρωσης σε νέους χώρους και θέματα, για την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, για την υγιεινή διατροφή του λαού.
- Συγκροτούμε μέτωπο πάλης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία παρεμβαίνει σαν μοχλός προώθησης και εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών.
- Η ΚΕ να μελετήσει το ζήτημα των μορφών συσπείρωσης των μισθωτών επιστημόνων. Επίσης, να μελετηθεί η κατάσταση της διανόησης στις σύγχρονες συνθήκες.
- Υπάρχει, επίσης, ανάγκη η ΚΕ να επεξεργαστεί, ώστε να εκφραστεί με τη μορφή συσπείρωσης, το μέτωπο πάλης κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κατά των επιλογών και των δεσμεύσεων που θίγουν όλες τις πλευρές της ζωής του λαού και το δικαίωμά του να αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον του.
- Να συμβάλουμε ώστε να ανέβει η μαζικότητα και ο μαχητικός προσανατολισμός των μαζικών λαϊκών οργανώσεων. Να υπάρχει σεβασμός στην οργανωτική τους αυτοτέλεια, να προβάλλονται τα αιτήματά τους και να δένονται μαχητικά και πειστικά, οι θέσεις του Κόμματος να πείθουν, να επηρεάζουν και να βοηθούν τη συσπείρωση, ώστε να διαμορφώνονται σε ευρύτερη κλίμακα σχέσεις πρωτοπορίας μαζί τους.
Η δράση του Κόμματος για τη στήριξη των συσπειρώσεων και τη συγκρότηση νέων, με βάση την αναγκαιότητα για το Μέτωπο, προϋποθέτει τη δράση στις μαζικές οργανώσεις, στα σωματεία, στους φορείς γενικά του μαζικού κινήματος.
Το Καταστατικό του Κόμματος υπογραμμίζει την ανάγκη όλα τα μέλη του Κόμματος να μετέχουν σε μια μαζική οργάνωση και πρώτα απ' όλα στο συνδικάτο τους, στο επαγγελματικό τους σωματείο. Μέσα απ' αυτό το καθήκον θα αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά η απομαζικοποίηση και η γραφειοκρατικοποίηση των μαζικών οργανώσεων, η ενσωμάτωση και η έλλειψη προσαρμογής τους στις νέες συνθήκες, όπου τις οδήγησαν συνειδητά και σχεδιασμένα τα αστικά κόμματα και οι οπορτουνιστές. Με τη συμμετοχή των μελών του Κόμματος στα σωματεία και τις μαζικές οργανώσεις θα γίνει μεγαλύτερη η συμβολή στη γενικότερη προσπάθεια για τη διεύρυνση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ κλπ. με νέες δυνάμεις, ώστε να εξελιχθούν σε έναν πόλο συσπείρωσης, όπου οι εργαζόμενοι ακουμπάνε τις ελπίδες τους.
Οι μαζικές οργανώσεις θα αποκτούν μαζικό χαρακτήρα και ριζοσπαστικό προσανατολισμό, θα καταφέρνουν να περάσουν στην αντεπίθεση, στο βαθμό που δρουν για τα λαϊκά προβλήματα όχι ευκαιριακά, αλλά με συνέχεια και προγραμματισμό. Με αντιπαράθεση στις επιζήμιες για το κίνημα απόψεις που το οδηγούν σε γραμμή συναίνεσης και παράλυσής του.
Είναι στην ευθύνη των μελών του Κόμματος, με το παράδειγμά τους και τη σωστή επικοινωνία, να βοηθάμε να προσελκύονται στις μαζικές οργανώσεις άνθρωποι δραστήριοι, να μετέχουν, να αναλαμβάνουν ευθύνες.
Να βοηθάμε στην πολυμορφία των εκδηλώσεων που βοηθούν στην ανάπτυξη της αγωνιστικής κατεύθυνσης και στην αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για οργανωμένη δράση. Να αναπτυχθεί πρωτοβουλία για τη συγκρότηση και νέων μορφών συσπείρωσης που αναδεικνύει η πείρα και η δράση.
Οι μαζικοί φορείς να αναπτύσσουν πολύπλευρη δραστηριότητα, ώστε να ανεβαίνει η αγωνιστικότητα, να αναπτύσσουν δράση που σχετίζεται με τον ελεύθερο χρόνο, τον πολιτισμό και να πρωτοστατήσουν στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.
- Οι Κομματικές Οργανώσεις να βοηθήσουν τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).
- Προϋπόθεση για τη συσπείρωση δυνάμεων είναι να απεγκλωβίζονται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από την επιρροή των αστικών κομμάτων και του οπορτουνισμού.
Να ανέβει το ιδεολογικό μέτωπο και μέσα στο μαζικό κίνημα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Να αποκαλύπτεται η ψευτοαντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική της συναίνεσης, η μοιρολατρία και η ταξική συνεργασία που προωθούν αυτές οι δυνάμεις. Η πολιτική ενσωμάτωσης που προβάλλει ο ΣΥΝ.
H ευθύνη του ΚΚΕ για την ουσιαστική βοήθεια στην ΚΝΕ και στο κίνημα της νεολαίας
Η ισχυροποίηση του Κόμματος κρίνεται και από τη δουλιά του στη νεολαία.
Η πολύμορφη επίθεση που δέχεται η νεολαία, μέσα από όλο το πλέγμα των αναδιαρθρώσεων, αντικειμενικά γεννά ισχυρές τάσεις ενσωμάτωσής της στην κυρίαρχη λογική του συστήματος.
Ταυτόχρονα, όμως, αναδείχνονται και ελπιδοφόρα σημάδια του ριζοσπαστισμού της, του αγώνα για τα προβλήματά της και την προοπτική της ζωής της.
Το Κόμμα χρειάζεται να συμβάλει, ώστε τα προβλήματα και οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας να γίνουν υπόθεση ευρύτερα του εργατικού κινήματος. Να δώσει συγκεκριμένη στήριξη και προοπτική στους αγώνες της και ώθηση στη συμπόρευση της νεολαίας με το λαϊκό κίνημα στην πάλη για τα βασικά προβλήματα της δουλιάς, της μόρφωσης, του πολιτισμού, και του αθλητισμού. Να αντιπαλέψει τους παράγοντες που καλλιεργούν την εξαγορά συνειδήσεων, τη χυδαία εκμετάλλευση των άνεργων νέων, την παραπληροφόρηση, τον αντικομμουνισμό, τη συκοφάντηση των αγωνιστικών αξιών, της σύγχρονης ιστορίας των λαών και του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα. Να γνωρίσει η νέα γενιά την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ, του Δημοκρατικού Στρατού, τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού και τη συμβολή του ΚΚΕ. Τα ιδανικά, τις αξίες και την προσφορά του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε στον 20ό αιώνα.
Στο κέντρο της προσοχής όλου του Κόμματος, των οργάνων και των οργανώσεων πρέπει να είναι η πολιτική - ιδεολογική βοήθεια προς την ΚΝΕ, η ενίσχυση γενικότερα μορφωτικού ρεύματος στις γραμμές της και ευρύτερα.
Η εξασφάλιση της πορείας ανάπτυξης της ΚΝΕ απαιτεί συστηματική βοήθεια, ώστε να γνωρίζει την πολιτική και τις θέσεις του Κόμματος. Να έρθει πιο κοντά στην ιστορική πείρα του Κόμματος, να διαπαιδαγωγηθεί από την ίδια την ιστορία του κινήματος και του ΚΚΕ. Το Κόμμα, αρχής γενομένης από τη νέα ΚΕ, να αποκτήσει πλήρη και αντικειμενική εικόνα όχι μόνο για τα προβλήματα της νεολαίας, αλλά και για τον τρόπο που αυτή τα βιώνει, τα συνειδητοποιεί. Ο στόχος της ισχυροποίησης του ΚΚΕ συμβαδίζει με τη συνεχή προσπάθεια η ΚΝΕ να γίνεται γερή και μαζική. Η ιστορική προσφορά του ΚΚΕ δεν μπορεί παρά να δένεται αδιαίρετα με τη μαζική πολιτικοϊδεολογική πρωτοπόρα δράση του για τα προβλήματα της ζωής της νεολαίας, το παρόν και το μέλλον της. Η όλη διαπαιδαγωγητική δουλιά του Κόμματος και της ΚΝΕ να αποσκοπεί στο οι σύντροφοι της ΚΝΕ να γίνουν μέλη του Κόμματος.
Το 17ο Συνέδριο αποφασίζει να γίνει Πανελλαδική Κομματική Συνδιάσκεψη για τη νεολαία, που να αποτελέσει και το σημείο στροφής στον τομέα αυτό.
Εξειδίκευση της γενικής πολιτικής του Κόμματος στις γυναίκες
Το βασικό πρόβλημα είναι να αντιμετωπιστεί η συσσώρευση λαθεμένων απόψεων, για το αν σήμερα υπάρχει ανάγκη να εξειδικευτεί η δουλιά στις γυναίκες. Να αλλάξει η στάση στο ζήτημα αυτό, ώστε σε όλη την κλίμακα του Κόμματος να διαμορφώνεται επεξεργασμένη δράση στις γυναίκες, ενταγμένη στο γενικότερο προγραμματισμό δράσης.
Πρέπει να παρθούν πολύ σοβαρά υπόψη και οι παρακάτω παράγοντες:
- Οτι η στρατηγική της άρχουσας τάξης, της εργοδοσίας, χρησιμοποιεί τις παραδόσεις και τη θρησκεία για πολιτική χειραγώγηση της γυναίκας και διάδοση ψευτοεκσυγχρονιστικών και δήθεν μοντέρνων αντιλήψεων που αφήνουν απέξω τη σημασία της ταξικής πάλης. Οι εργαζόμενες γυναίκες χρησιμοποιούνται σαν όχημα για επέκταση των ελαστικών προσωρινών μορφών απασχόλησης.
- Οτι σε συνθήκες υποχώρησης και στασιμότητας του κινήματος, οι γυναίκες περνάνε σε μεγαλύτερη αναδίπλωση.
Το κύριο καθήκον του Κόμματος είναι η δράση για την ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης των γυναικών που ανήκουν στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα των νέων γυναικών. Να συμβάλουμε ώστε να ανέβει η παρέμβασή μας, η δράση των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για τα προβλήματα των γυναικών.
Ζητήματα του ιδεολογικού πολιτικού μετώπου
Ζητήματα όπου πρέπει να συγκεντρωθεί η προσοχή του Κόμματος στο θεωρητικό, μελετητικό, ερευνητικό τομέα, με βάση πάντα την εξελισσόμενη κοινωνική πραγματικότητα, σε επαφή και με τις ανάγκες του αγώνα είναι:
Πρώτο: Επεξεργασία της αντίληψής μας για το σοσιαλισμό, με συνέχιση της προσπάθειας, να βγουν ολοκληρωμένα συμπεράσματα για τις αιτίες ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Η νέα ΚΕ να εκπονήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα και να μελετήσει μορφές συλλογικής συζήτησης των επεξεργασιών.
Δεύτερο: Καλύτερη μελέτη της σημερινής κατάστασης της εργατικής τάξης, των εξελίξεων στη σύνθεσή της. Πιο ολοκληρωμένη ανάδειξη της ιστορικής αποστολής της στην υπόθεση της ανατροπής του καπιταλισμού και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού.
Τρίτο: Συστηματική μελέτη και εμβάθυνση σε ζητήματα στρατηγικής και τακτικής, αξιοποιώντας την ιστορική πείρα του Κόμματος, παίρνοντας υπόψη και τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώθηκαν. Αυτά τα ζητήματα θα διερευνηθούν και με την έκδοση του δεύτερου τόμου της Ιστορίας του Κόμματος, που θα μπει για συζήτηση και διάλογο μέσα στο Κόμμα.
Τέταρτο: Συστηματική θεωρητική έρευνα, μελέτη και γενίκευση της πείρας στο ζήτημα του ιμπεριαλισμού. Στα πλαίσια αυτά, να μελετηθούν συστηματικότερα οι τάσεις και οι εξελίξεις που αφορούν στη θέση της χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, τα ζητήματα της διεθνοποίησης της ταξικής πάλης.
- Χρειάζεται καλύτερη σύνθεση των Τμημάτων της ΚΕ και να εξασφαλίζεται η διατμηματική συνεργασία. Αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού του Κόμματος και της ΚΝΕ. Ανάπτυξη συνεργασίας με επιστήμονες και διανοούμενους που είναι κοντά στο Κόμμα ή ενδιαφέρονται να δουλέψουν μαζί του σε σύγχρονα ζητήματα.
Να ενταθεί η προσπάθεια για τη διαμόρφωση μαρξιστών επιστημόνων. Να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΜΕ.
Να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ανώτερη ποιότητα που πρέπει να κατακτήσει η προπαγάνδα και διαφώτιση και από την πλευρά μορφών και περιεχομένου.
Αυτό που θα δώσει μεγαλύτερη πειστικότητα, ελκτικότητα και αποτελεσματικότητα στο ιδεολογικό μέτωπο και την προπαγάνδα είναι η αντεπίθεση με την προβολή της θέσης μας για το Μέτωπο, με τη διάδοση, την επεξεργασία και ανάπτυξη της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού. Με την, σε επιστημονική βάση, αποκάλυψη του χαρακτήρα και των νόμων που διέπουν τον καπιταλισμό στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο.
Η προπαγάνδα να γίνει πιο αποτελεσματική, ζωντανή και ολόπλευρη. Η εικόνα, η μουσική, η τέχνη επίσης είναι "χώροι" προβολής ιδεών, καλλιεργούν την αισθητική, ασκούν διαπαιδαγωγητικό ρόλο. Το διάβασμα, η μελέτη, ο γραπτός λόγος, παραμένουν οι πιο σημαντικές μορφές προβολής ιδεών και γνώσης.
Οι εκδόσεις του Κόμματος, η ΚΟΜΕΠ, καθώς και η διάδοσή τους αποτελούν αναντικατάστατα όπλα στη δουλιά μας. Ολα τα μέλη του Κόμματος να αποκτήσουν διαφορετική στάση για τη μελέτη και το διάβασμα, ατομικό και συλλογικό, με τη μορφή μαθημάτων και αυτομόρφωσης, για να μπορέσει το Κόμμα να ανταποκριθεί στα σύνθετα καθήκοντα.
Η καθημερινή μελέτη και διάδοση του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" είναι σημαντικός δείκτης βελτίωσης της καθοδηγητικής μας δουλιάς.
Η ΚΕ και τα όργανα να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα, για να βοηθήσουν στην άνοδο του ιδεολογικού επιπέδου του συνόλου των κομματικών δυνάμεων. Να ενθαρρύνουν την ανάδειξη της ιδεολογικής πλευράς κάθε ζητήματος στις συνεδριάσεις και των ΚΟΒ.
Η αντικομμουνιστική και αντισοσιαλιστική προπαγάνδα αποτελούν βασικό μέτωπο της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής, για να συγκαλυφθεί ο επιθετικός και καθαρά ταξικός χαρακτήρας των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Το μέτωπο απέναντι στην ιδεολογία του ιμπεριαλισμού πρέπει να γίνει πιο αιχμηρό, πιο αποκαλυπτικό, πιο ζωντανό, αφού αυτή υπεισέρχεται σε όλο το φάσμα των κοινωνικών προβλημάτων και ενδιαφερόντων, επηρεάζει ακόμα και τον τρόπο ζωής. Η προπαγάνδα και διαφώτιση πρέπει να θίγουν βαθιά όλους εκείνους τους παράγοντες και τις αντιλήψεις που αναπαράγουν και εντείνουν το πρόβλημα της αλλοτρίωσης και ενσωμάτωσης.
Το ιδεολογικό μέτωπο και οι επεξεργασίες να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα στην ιδεολογική και πολιτική αντίκρουση των οπορτουνιστικών αντιλήψεων και θεωριών. Πάλη κατά του ιμπεριαλισμού με αδύνατο, ανεπεξέργαστο μέτωπο ενάντια στα αστικά κόμματα, στη σοσιαλδημοκρατία και τον οπορτουνισμό είναι αδιανόητη.
Σε περίοδο που το κίνημα υποχωρεί, ο οπορτουνισμός στηρίζει χωρίς κανένα δισταγμό, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο την αστική ιδεολογία, την αντικομμουνιστική και αντισοσιαλιστική εκστρατεία. Σε περιόδους που το κίνημα ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί, τότε δε διστάζει να ασκεί κριτική στα αστικά κόμματα, να εμφανίζεται ότι παίρνει αποστάσεις από τη σοσιαλδημοκρατία, διατηρεί όμως σταθερή τη σοσιαλδημοκρατική του προγραμματική κατεύθυνση.
Η "αντινεοφιλελεύθερη" πρόταση που προβάλλει όχι μόνο απέχει, αλλά ουσιαστικά βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Η κεντρική του ιδέα: ότι είναι δυνατή η ρύθμιση της καπιταλιστικής αγοράς και το πάντρεμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με μια κοινωνική πολιτική υπέρ των εργαζομένων βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης.
Η στάση απέναντι στην ΕΕ είναι καθοριστικής σημασίας για τον προγραμματικό χαρακτήρα ενός κόμματος, ιδιαίτερα ενός κόμματος που επαγγέλλεται το σοσιαλισμό. Η μονοδρόμηση της πολιτικής ενός κόμματος στη λογική της ΕΕ αναιρεί κάθε διακήρυξή του για ριζοσπαστική πολιτική σε εθνικό πεδίο, για οριοθέτηση από τη σοσιαλδημοκρατία.
Η διαφορά του Κόμματος με τον οπορτουνισμό είναι στο με ποια γραμμή και στρατηγική είναι εφικτό το λαϊκό κίνημα να έχει κατακτήσεις, να έχει επιτυχίες, που θα δώσουν όχι απλά μια προσωρινή βελτίωση της ζωής, αλλά και την αισιοδοξία να τραβήξει μπροστά.
Η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΝ, ως οργανωμένου φορέα του οπορτουνισμού, είναι αναγκαία εξαιτίας του επιζήμιου ρόλου που παίζει με την καλλιέργεια αυταπατών και αποπροσανατολισμού αγωνιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα και τις διεθνείς δραστηριότητες.
Η αναδιάταξη δυνάμεων,η ανάπτυξη των γραμμών του Κόμματος και η οικοδόμηση στους χώρους εργασίας και κλάδους
Για να ανέβουν οι υποκειμενικές ικανότητες και δυνατότητες του Κόμματος χρειάζεται: Να αναδιατάξει τις δυνάμεις του πιο αποφασιστικά, εύστοχα και με επιτελικό πνεύμα, με βάση το χαρακτήρα και τα καθήκοντά του. Να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια, για τη σχεδιασμένη ανάπτυξη των δυνάμεων και την οικοδόμηση στην εργατική τάξη, γενικότερα στους εργασιακούς χώρους και τους κλάδους.
Η ανανέωση των γραμμών του Κόμματος με νέες δυνάμεις από την εργατική τάξη απαιτεί συγκεκριμένο σχεδιασμό και σταθερό, επίμονο έλεγχο. Χρειάζεται να δημιουργούνται προϋποθέσεις με ολοκληρωμένη πολιτικοϊδεολογική και μαζική δουλιά, ώστε να καλλιεργείται το έδαφος για προγραμματισμένη στρατολογία από την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα των ΕΒΕ, τη φτωχή αγροτιά, τους μισθωτούς επιστήμονες, τις γυναίκες.
Προσανατολισμός του Κόμματος είναι: Να αυξηθούν οι κλαδικές ΚΟΒ και Αχτίδες, οι ΚΟΒ στους τόπους δουλιάς, οι παραγωγικές ΚΟΒ σε εδαφική βάση. Να εκπονηθεί, στη βάση της πείρας, πολιτική ανάδειξης και ανάπτυξης εργατικών στελεχών και ανάμεσά τους γυναικών και νέων σε ηλικία, με υψηλό επίπεδο πολιτικής και θεωρητικής μόρφωσης και αξιόμαχη δράση. Κάθε ΚΟΒ να αναπτύσσει στενούς δεσμούς με τους φίλους και οπαδούς, συνεργαζόμενους, εργαζόμενους που ενδιαφέρονται για τις θέσεις του ΚΚΕ. Να έχει ένα διευρυνόμενο περίγυρο για κοινή δράση στο κίνημα, στις συσπειρώσεις. Συστηματικά να ενημερώνει, να ακούει γνώμες και προτάσεις.
Η καθοδηγητική δουλιά της ΚΕ και όλων των οργάνων να προσανατολιστεί στη δουλιά κατά κλάδο σε όλη την κλίμακα του Κόμματος, έως την ΚΟΒ. Στη δουλιά με βάση το στόχο για κοινωνικές συμμαχίες κατά κλάδο και γενικότερα. Στον καλύτερο συντονισμό των παραγωγικών - κλαδικών οργανώσεων, των οργανώσεων κατά τομέα οικονομίας ή κοινωνικής πολιτικής με τις εδαφικές οργανώσεις. Στο συντονισμό των οργανώσεων που δρουν στον ίδιο ευρύτερο γεωγραφικό χώρο, ώστε να συνδυάζεται η δουλιά, με βάση και τα δύο κριτήρια, τον τόπο δουλιάς και τον τόπο κατοικίας.
Η αναδιάταξη των δυνάμεων, που ξεκίνησε εδώ και λίγα χρόνια με στόχο τη βελτίωση του προσανατολισμού και του περιεχομένου δράσης, συνάντησε δυσκολίες, είτε γιατί δεν εξηγήθηκε ολοκληρωμένα ο στόχος της, είτε γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις πήρε τυπικό χαρακτήρα. Γι' αυτό προσεκτικά να εξεταστεί πού υπήρξαν δυσκολίες, ώστε να γίνουν αλλαγές και διορθώσεις όπου χρειάζεται.
Οι Κομματικές Οργανώσεις πρέπει να εξετάσουν πώς θα προωθήσουν την αναδιάταξη των κομματικών δυνάμεων με βάση τα κριτήρια που αναφέρονται στις Θέσεις.
Για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα
Το 17ο Συνέδριο ψήφισε ειδική Απόφαση για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. Στην προσυνεδριακή συζήτηση, διατυπώθηκαν ερωτήματα και ανησυχίες για τις εξελίξεις, κυρίως στην Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες που επιδιώκουν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Τα μέλη του Κόμματος συμμερίστηκαν τις εκτιμήσεις των Θέσεων της ΚΕ για την οικονομία της Κίνας, την εμφάνιση εκμεταλλευτικών κοινωνικών δυνάμεων με πολιτικές εκφράσεις στην κινεζική κοινωνία και εκφράστηκε η ανησυχία για τους κινδύνους που περικλείουν αυτές οι εξελίξεις. Οι ανησυχίες διατυπώνονται στη βάση της αρνητικής εμπειρίας από τη νίκη της αντεπανάστασης και την καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Το ΚΚΕ ενδιαφέρεται να μελετήσει τις εξελίξεις σε αυτή τη χώρα, όπως και στις άλλες χώρες, στην Κούβα, στο Βιετνάμ, στη ΛΔ Κορέας, μέσα και από διμερείς σχέσεις. Παίρνει, ταυτόχρονα, υπόψη τις ιδιαιτερότητες από χώρα σε χώρα, τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την ιμπεριαλιστική πίεση και τον αποκλεισμό. Ανεξάρτητα από διαφορές αρχών με την εμφανή ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων στην Κίνα, ανεξάρτητα από διαφορετικές εκτιμήσεις κατά περίπτωση με άλλα κόμματα, θα συνεχίσει την αλληλεγγύη στους λαούς, που βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επίθεσης. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους λαούς της Γης, που δέχονται τα πυρά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Η ευθύνη της Κεντρικής Επιτροπής
Η ΚΕ και τα βοηθητικά της Τμήματα να κατακτήσουν επιτελική ικανότητα καθοδήγησης, όσον αφορά στο περιεχόμενο, στις μορφές και τις μεθόδους, ώστε να συμβάλλουν στην ενιαία αντίληψη δράσης και στην ικανότητα εξειδίκευσης.
Να βοηθήσουν με το έμπρακτο δικό τους παράδειγμα στη μελέτη και γενίκευση του συνόλου των απόψεων και σκέψεων, των άμεσων εμπειριών του κομματικού δυναμικού.
Τόσο η ΚΕ, όσο και τα εκλεγμένα καθοδηγητικά όργανα, να είναι ασυμβίβαστα με τη γενικολογία και την αποσπασματικότητα, με τον υποκειμενισμό, τον εμπειρισμό και τον πρακτικισμό, για να εμπλουτίζεται η εσωκομματική ζωή, να αναπτύσσεται η συλλογικότητα και η εσωκομματική δημοκρατία. Τα μέλη και στελέχη του Κόμματος να γνωρίζουν όλα εκείνα τα στοιχεία που τους δίνουν τη δυνατότητα, σε συνδυασμό και με την ατομική πείρα και κρίση τους, να τοποθετούνται. Πιο συχνά, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανάγκες του κινήματος, να γίνονται γενικότερες συζητήσεις μέσα στο Κόμμα για σημαντικά πολιτικά, ιδεολογικά, εσωτερικά και διεθνή ζητήματα. Είναι στην ευθύνη, πριν απ' όλα της ΚΕ και των καθοδηγητικών οργάνων, με προγραμματισμό και ευαισθησία, να δημιουργούν αυτές τις προϋποθέσεις, παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες που αναδεικνύουν οι ΚΟΒ.
Δε φτάνει η ΚΕ να επεξεργάζεται σωστές αποφάσεις, να κάνει εύστοχες επιλογές, να έχει ικανότητα πρόγνωσης. Κάθε κρίκος κομματικής δουλιάς πρέπει να παίζει το δικό του δημιουργικό ρόλο στην επεξεργασία των κατευθύνσεων και καθηκόντων στο χώρο του, στον εμπλουτισμό τους με τις τοπικές και ειδικές εμπειρίες, με τα ιδιαίτερα προβλήματα.
Η καθοδηγητική δουλιά, ως περιεχόμενο, προσανατολισμός και μέθοδος, να οδηγεί στην άνοδο της προσωπικής ευθύνης και ικανότητας των στελεχών και των μελών του Κόμματος, στην ανάπτυξη πνεύματος δημιουργικής πρωτοβουλίας. Τα στελέχη να βοηθούν με αρθρογραφία για τη γενίκευση της πείρας και την ενίσχυση των πολιτικών χαρακτηριστικών της καθοδήγησης.
Καθοριστική προϋπόθεση είναι η βελτίωση της κοινωνικής σύνθεσης όλων των οργάνων, των γραμμών του Κόμματος, η ανανέωση με νέο αίμα από την εργατική τάξη, από νέους σε ηλικία και γυναίκες.
Η ΚΕ, από κοινού με τα καθοδηγητικά όργανα, πρέπει να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο πολιτικής βοήθειας στην ανάπτυξη και ανάδειξη στελεχών. Στα επόμενα χρόνια θα απαιτηθεί πιο πλατιά ανανέωση.
Βασικό κριτήριο για την ευθύνη της ΚΕ και το θετικό της ρόλο είναι, με τη δουλιά της, να ανεβάζει τη συλλογική και ατομική προσφορά, το επίπεδο της κριτικής και της αυτοκριτικής, που αποτελούν βασικό μέσο για την έγκαιρη διόρθωση λαθών, για τη μη αναπαραγωγή και επανάληψή τους.
Η σημασία ελέγχου της ατομικής δουλιάς των στελεχών είναι κρίκος, για να ανέβει η κριτική και αυτοκριτική εξέταση της δουλιάς ολόκληρου του Κόμματος.
Τα οικονομικά του Κόμματος
Η δράση του Κόμματος απαιτεί διάθεση περισσότερων πόρων, για την αναβάθμιση και βελτίωση, τον εμπλουτισμό της μαζικής προπαγάνδας, ιδιαίτερα τη βελτίωση των κομματικών εντύπων, του "902", για τη στήριξη της δουλιάς του Κόμματος σε επιστημονική βάση, για τη βελτίωση της διεθνούς δράσης του.
Ορισμένες βελτιώσεις μπορούν να γίνουν και με την καλύτερη αξιοποίηση και συσπείρωση δυνάμεων.
Παραμένει κύριο και βασικό, όλα τα μέλη του Κόμματος, όχι μόνο να συνεισφέρουν με βάση τις καταστατικές υποχρεώσεις, αλλά να συνδυάζουν την πολιτική δουλιά με τη μόνιμη οικονομική δραστηριότητά τους. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν στηρίζουν το Κόμμα φτάνει να απευθυνθούμε σταθερά σ' αυτούς. Η οικονομική στήριξη του ΚΚΕ, όπως έχει αποδείξει η ιστορία του, μπορεί να εξασφαλιστεί ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας.
Φλεβάρης 2005