Οι περίπου 200 εργαζόμενοι της οινοποιίας «Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.», που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την κλιμάκωση της επίθεσης από την εργοδοσία της οινοποιίας.
Η επιχείρηση, αφού αρχικά απέστειλε εξώδικα στους εργαζόμενους με τα οποία χαρακτήριζε την επίσχεση «καταχρηστική», στη συνέχεια μεθόδευσε νέο σχέδιο με στόχο να απαλλαγεί από τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η εργοδοσία της εταιρείας ανήρτησε στο σύστημα «Εργάνη» ανυπόγραφες οικειοθελείς αποχωρήσεις για όλους τους εργαζόμενους προκειμένου να αποφύγει τις αποζημιώσεις απόλυσης και να προχωρήσει στα επόμενα βήματα, που αφορούν στο μέλλον της επιχείρησης, απαλλαγμένη από τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων.
Προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά το γεγονός ότι το σύστημα «Εργάνη» δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να κινείται παράτυπα και να καταχωρεί παραιτήσεις εν αγνοία των εργαζομένων, ενώ αυτοί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα από την ΔΥΠΑ. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας φέρουν σοβαρές ευθύνες και οφείλουν να το διερευνήσουν, παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα, ώστε το «Εργάνη 2» να μην κάνει δεκτές αντίστοιχες παράτυπες ενέργειες από πλευράς εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων.
Εδώ και χρόνια η επιχείρηση καθυστερεί να καταβάλει δεδουλευμένους μισθούς και αυξάνει συνεχώς τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στις καταβολές αυτών, με αποτέλεσμα οι οφειλές να μεγαλώνουν. Για αυτό τον λόγο οι εργαζόμενοι τους τελευταίους μήνες αποφάσισαν να οδηγηθούν σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, ώστε να μπορέσουν να διασφαλίσουν τους μισθούς, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα τους.
Η “Τσάνταλης” είναι μια ακόμα εταιρεία, η οποία ύστερα από χρόνια υψηλής κερδοφορίας και ανάπτυξης οδηγήθηκε σε συρρίκνωση, υψηλές οφειλές σε εργαζόμενους και τρίτους, ακόμα και στο κλείσιμο, εξαιτίας του καπιταλιστικού ανταγωνισμού.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι αυτοί που κλείνουν τα εργοστάσια δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά οι εργοδότες, που για τη διασφάλιση των κερδών τους υπολογίζουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων ως κόστος και δε διστάζουν να αφήσουν απλήρωτους εργαζόμενους, να απολύσουν ή ακόμα και να κλείσουν τα εργοστάσιά τους για να επενδύσουν σε άλλους κλάδους και δραστηριότητες, όπου αποβλέπουν υψηλότερη κερδοφορία.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
- Να αποδοθεί στους εργαζόμενους το επίδομα επίσχεσης εργασίας στο ακέραιο.
- Να αποπληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.
- Να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και στην περίπτωση που βρεθεί νέος εργοδότης να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα.
- Το «Εργάνη 2» να μην κάνει δεκτές τις παράτυπες ανυπόγραφες οικειοθελείς αποχωρήσεις που κατέθεσε η εργοδοσία.
Οι Βουλευτές
Στολτίδης Λεωνίδας
Δελής Γιάννης