Με το άρθρο 46 του νόμου 4761/13.12.2020 (ΦΕΚ 248 A'/13.12.2020) η κυβέρνηση ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Μουσείου Ζυγομαλά με το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Με τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης ουσιαστικά λύνονται τα όποια τεχνικά και νομικά εμπόδια υπήρχαν για την πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτιστικού πλούτου που βρίσκεται στο Μουσείο Ζυγομαλά, καθώς και για την επιχειρηματική εκμετάλλευση των ίδιων των χώρων του Μουσείου.

Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος προϋποθέτει την επιχειρηματική λειτουργία των Μουσείων-Νομικών Προσώπων για την εξασφάλιση εσόδων με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών τους δαπανών στη λογική του κόστους-οφέλους, την εμπλοκή ιδιωτών με την ταυτόχρονη μείωση της χρηματοδότησης του πολιτισμού μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου κ.α., κάτι που θα διέπει την λειτουργία και του Μουσείου Ζυγομαλά από εδώ και πέρα.

Επίσης, για τον ίδιο σκοπό, ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος για τη μεταφορά των ανεκτίμητης αξίας κεντημάτων και αντικειμένων που βρίσκονται στο Μουσείο Ζυγομαλά σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, με τη μορφή «δανεισμού» με το αζημίωτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον νέο νόμο δίνεται το δικαίωμα για «δανεισμό» των μουσειακών συλλογών για 25+25 χρόνια, δηλαδή για χρονικό διάστημα σχεδόν δύο γενεών.

Πρόκειται για μια χυδαία εμπορευματική λογική, η οποία διαποτίζει όλον τον νέο νόμο και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο ξεπούλημα του Μουσείου Ζυγομαλά.

Το ΚΚΕ στην αρμόδια επιτροπή αλλά και στην ολομέλεια της Βουλής κατήγγειλε και καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ απαίτησε και την απόσυρση του άρθρου 46, που προβλέπει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Μουσείου Ζυγομαλά και του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Αποκάλυψε ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση εδώ και χρόνια σκόπιμα δεν επιλύει τα λειτουργικά προβλήματα του Μουσείου Ζυγομαλά, καθώς ουδέποτε αύξησε την χρηματοδότηση, ούτε προσέλαβε το απαραίτητο προσωπικό (φύλακες, επιστάτες κ.α.), και ούτε ενημέρωσε ή ζήτησε τη γνώμη από τους αρμόδιους φορείς και τον λαό της περιοχής γύρω από τα θέματα του μουσείου.

Τα παραπάνω βρίσκουν σύμφωνους όχι μόνο το σύνολο των Αυλωνιτών, αλλά και το σύνολο των συλλόγων και του λαού της ευρύτερης περιοχής, που από την αρχή διαφώνησαν με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που εξέφρασαν και σε εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα της κοινότητας Αυλώνα την Κυριακή 6/12/2020. Είναι διατεθειμένοι να μην επιτρέψουν την λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους.

Επίσης μεγάλα ερωτηματικά και ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής εγείρει το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον ακριβή αριθμό των εκθεμάτων που βρίσκονται στο Μουσείο Ζυγομαλά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  •  Να μην περάσει η διαχείριση του Μουσείου Ζυγομαλά στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, να μην υλοποιηθεί και υπογραφεί η εν λόγω σύμβαση;
  • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση του Μουσείου από το Υπουργείο για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων και της συντήρησής του, καθώς και για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (επιστάτης, φύλακας κ.α.);

και για το αν προτίθεται να ενημερώσει για:

  • Τα ακριβή ποσά της χρηματοδότησης ανά έτος του Μουσείου από το Υπουργείο Πολιτισμού
  • Την αρχική απογραφή και τον ακριβή αριθμό των εκθεμάτων, όπως αυτά παραχωρήθηκαν από την οικογένεια Ζυγομαλά.
  • Τον ακριβή αριθμό των εκθεμάτων που βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο Ζυγομαλά.
  • Το πότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία απογραφή των εκθεμάτων του Μουσείου από το Υπουργείο και ποιο το αποτέλεσμα της. Για το πόσες απογραφές έχει πραγματοποιήσει το Υπουργείο διαχρονικά και ποια τα αποτέλεσμα τους;

 

 

 

Οι Βουλευτές

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω

Παφίλης Θανάσης