Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα, στον χώρο του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ και με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών - Εξαρτήσεων.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, με τη συμμετοχή ειδικευμένων επιστημόνων εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, γονέων και συγγενών από τα προγράμματα και αποφοίτων των θεραπευτικών κοινοτήτων, τέθηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», με το οποίο διαλύονται οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.
Με τις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των Συλλόγων του ΚΕΘΕΑ ανέδειξαν πλευρές του αναντικατάστατου ρόλου των προγραμμάτων στη στήριξη των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του εθισμού και των οικογενειών τους, στηλίτευσαν τις δραματικές αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση και έθεσαν επί τάπητος τα αιτήματά τους να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να στηριχθεί η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση και άκουσε τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των φορέων, σημείωσε «Μπορεί να έχουμε συναντηθεί με πάρα πολλούς και πολλές από εσάς σε διαφορετικές περιόδους, αλλά όντως η σημερινή στιγμή είναι πραγματικά κρίσιμη», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση φέρνει στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο τη Δευτέρα 29 Ιουλίου και μάλιστα να το ψηφίσει, αν είναι δυνατόν, μέσα σε μια μέρα. «Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Είναι χαρακτηριστικά αυτά που είπατε όλοι σας», σχολίασε και πρόσθεσε: «Έτσι είναι τα ζητήματα, έτσι τα νιώθουμε κι εμείς ως Κόμμα, γιατί δεν είμαστε και έξω από τα πράγματα, ζούμε κι εμείς αυτή την κατάσταση, είτε μαζί σας, με τις συναντήσεις που κάνουμε, είτε από διάφορα μέλη μας, φίλους του Κόμματος που αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα, γιατί στην ίδια κοινωνία ζούμε. Σε μια κοινωνία, στην πραγματικότητα, βαρβαρότητας, εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».
Αναφέρθηκε στον αγώνα για την πρόληψη, την απεξάρτηση, την κοινωνική επανένταξη, υπενθυμίζοντας πως «οι κυβερνήσεις σταδιακά όλα τα προηγούμενα χρόνια διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις για τη διάλυση, την απαξίωση όλων αυτών των προγραμμάτων. Η επίθεση αυτή κλιμακώνεται με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, σε μια περίοδο μάλιστα που τα προβλήματα ψυχικής υγείας εντείνονται, οι υπάρχουσες δομές θα έπρεπε να στηριχτούν και να δημιουργηθούν και νέες δομές. Και σε αυτό τον τομέα καταργούν, κλείνουν δυο νοσοκομεία ψυχιατρικά στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα μένει μόνο ένα, με ελάχιστο προσωπικό». Όσον αφορά την απεξάρτηση, «στην ουσία καταργούν όλες τις δομές πρόληψης, τη στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει η μειωθεί η φυσική ηλικία των νέων που κάνουν χρήση ουσιών, καταργούν όλα τα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, "στεγνά" προγράμματα άλλα, τα συρρικνώνουν μέχρι να καταργηθούν εντελώς, να μην υπάρχουν. Είναι και απαράδεκτο και απάνθρωπο και επικίνδυνο για την κοινωνία, για όλους», ξεκαθάρισε.
Ενώ για τον λεγόμενο Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), σχολίασε πως έρχεται να γίνει το «όχημα» για το κλείσιμο των δομών και για να περάσει η αντιμετώπιση της απεξάρτησης στη λογική μιας φαρμακολογικής αντιμετώπισης. «Μιλάμε για ένα πολύ σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα, όπως πολύ σωστά το αναλύσατε και το περιγράψατε», τόνισε. Στη βάση αυτή, μετέφερε το αίτημα του ΚΚΕ «για ενίσχυση όλων των δομών της απεξάρτησης, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό, με ευθύνη του κράτους».
«Αντί να γίνουν περισσότερες οι δομές πάνε και καταργούν αυτές που υπάρχουν», κατήγγειλε και αναφέρθηκε στην ευθύνη κάθε βουλευτή, ιδιαίτερα του κυβερνώντος κόμματος. «Θα τους κρίνει η κοινωνία, θα τους κρίνει η ιστορία αν πάνε και ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα ένα τέτοιο έγκλημα που θα έχει γενικότερες επιπτώσεις και στις δικές τους οικογένειες, και στα δικά τους παιδιά, και στους συγγενείς και τους γνωστούς τους, πολύ περισσότερο στους ψηφοφόρους τους».
«Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο έτσι ώστε να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο. Άλλωστε δεν υπάρχει ούτε ένας εκλεγμένος φορέας που να ασχολείται με την ψυχική υγεία, με τις εξαρτήσεις, με την απεξάρτηση, που να συμφωνεί έστω και στο ελάχιστο», διαμήνυσε. Τέλος, ξεκαθάρισε πως ο αγώνας και η πάλη δεν σταματούν ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα στην ψηφοφορία στη Βουλή. «Αλλάζουν τα πράγματα. Ακόμα αν το περάσουν τελικά αυτό, ο δρόμος είναι μακρύς και είναι μπροστά μας».