Έντονη ανησυχία υπάρχει στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής, με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τις ενστάσεις του Δημοσίου κατά την διαδικασία της κτηματογράφησης στο Δήμο Λαυρεωτικής Αττικής (Δ.Ε Λαυρίου, Δ.Ε Κερατέας, Δ.Ε Αγίου Κωνσταντίνου) και στο Δήμο Σαρωνικού (Δ.Ε Καλυβίων, Δ.Ε Κουβαρά, Δ.Ε Σαρωνίδας, Δ.Ε Αναβύσσου, Δ.Ε Παλαιάς Φώκαιας), όπου το Ελληνικό Δημόσιο προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε ακίνητα που αποτελούν ιδιωτική περιουσία και σε περιπτώσεις οικισμών προϋφιστάμενων του 1923, όπως την πόλη του Λαυρίου, τον Άγιο Κωνσταντίνο, το Καβοδόκανο, το Θορικό, τον Κουβαρά, τη Σαρωνίδα, αλλά και ορισμένες περιοχές εκτός σχεδίου, στις οποίες ήδη από πολλών ετών (πλέον των 60), υπάρχουν μικρές ιδιοκτησίες πολιτών που έχουν νόμιμα αποκτηθεί και επί των οποίων υφίστανται νόμιμα ανεγερμένες κατοικίες ή άλλα κτίρια.

Ιδιαίτερα οργή και αγανάκτηση προκαλεί το γεγονός ότι στους εργατικούς οικισμούς της Γαλλικής Εταιρίας, στον Κυπριανό, στον Άγιο Κωνσταντίνο, στην Πλάκα αμφισβητείται η ιδιοκτησία των κατοικιών. Οι οικισμοί, μετά το κλείσιμο της εταιρίας, όπως και όλες οι εκτάσεις που της είχαν παραχωρηθεί προς χρήση, έπρεπε να περιέλθουν στο Δημόσιο. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση της ΝΔ, το 1991, αποφάνθηκε ότι, επειδή έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια και το Δημόσιο δεν έκανε τις νόμιμες ενέργειες για να διεκδικήσει εγκαίρως τις εκτάσεις αυτές, παραμένει η ιδιοκτησία της Γαλλικής εταιρίας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των οικισμών να υποχρεωθούν να αγοράσουν έναντι τιμήματος τα σπίτια τους. Σήμερα, έρχεται το Δημόσιο και αμφισβητεί το σύνολο των αγοραπωλησιών που έγιναν από τη Γαλλική εταιρία προς τους κατοίκους, λέγοντας ότι οι περιουσίες είναι δημόσιες και τις διεκδικεί εκ νέου.

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες έχουν ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Αυτή την περίοδο μάλιστα στέλνονται “ραβασάκια” από το Κτηματολόγιο σε περίπου 2000 ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων για να συζητηθούν οι ενστάσεις που έχει κάνει το δημόσιο ενάντια στην ιδιοκτησία τους. Δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία, αλλά για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, ταλαιπωρία και κυρίως κόστος (κατά μέσο όρο 600 με 700 ευρώ σε δικηγόρους για παραστάσεις, ενστάσεις κτλ.), που ούτε μπορεί ούτε θέλει να πληρώσει ο λαός της περιοχής.

Οι κάτοικοι έχουν πληρώσει πολλαπλά το Δημόσιο, αλλά και τις ιδιωτικές εταιρίες που ξεζούμισαν την περιοχή. Χιλιάδες εργάτες μέσα στη μολυβδίαση και με καθημερινά εργατικά ατυχήματα πλήρωσαν με το αίμα τους αυτά που το Δημόσιο χάρισε στη Γαλλική εταιρία. Με το κλείσιμο της Γαλλικής Εταιρίας και άλλων εργοστασίων στην περιοχή, έμειναν στο έλεος και αγωνίστηκαν για να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο. Τώρα που στην περιοχή εμφανίζονται επενδυτικές «ευκαιρίες» και «φιλέτα», οι κάτοικοι βρίσκονται πάλι υπό διωγμό, ενώ ταυτόχρονα παίζεται εκ νέου ένα παιχνίδι στις πλάτες τους, με υποσχέσεις πολιτικών παραγόντων, δικηγορικών γραφείων κ.α. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αμφισβητούνται περιουσίες για προγενέστερες δοσοληψίες και πράξεις του ίδιου του κράτους με εταιρίες και να ζητούνται τα ρέστα από τους τωρινούς ιδιοκτήτες.


Με βάση όλα τα παραπάνω, Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  • Τι προτίθεται να κάνει ώστε να σταματήσουν οι διαδικασίες των ενστάσεων που επιβαρύνουν τους κατοίκους.
  • Τι νομικές ενέργειες θα κάνει ώστε άμεσα να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής με τις νόμιμες ιδιοκτησίες τους.

 

Οι Βουλευτές

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω

Παφίλης Θανάσης